Zagreb, 6. kolovoza 2019. - Prije 27 godina, na Olimpijskim igrama u Barceloni, osvojeno je prvo olimpijsko odličje za neovisnu Hrvatsku. Kreator tog pothvata bio je tenisač Goran Ivanišević, koji je nakon pojedinačne bronce, ubrzo i u konkurenciji parova s Goranom Prpićem donio Hrvatskoj brončano odličje. Do četvrtfinala u kojem je osigurao broncu, Ivanišević je u četiri meča zaredom slavio pobjedu u pet setova - nad Portugalcem Bernardom Motom, Nizozemcem Paulom Haarhuisom, Švicarcem Jakobom Hlasekom, a potom i u četverosatnom maratonu s Francuzom Fabriceom Santoroom.

Nakon 20 sati provedenih na terenu - u "singlu" i u parovima - nije imao snage za novi pothvat. U polufinalnom dvoboju svladao ga je kasniji olimpijski pobjednik Švicarac Marc Rosset.

Desetak dana prije povijesnog uspona na olimpijsko postolje, Goran Ivanišević imao je čast nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja Igara. Osim po teniskim broncama, prve ljetne Olimpijske igre s nastupom hrvatskih sportaša pod vlastitom zastavom ostale su nam u sjećanju i po srebrnom odličju legendarne košarkaške reprezentacije, predvođene Draženom Petrovićem. Na OI u Barceloni 1992. godine nastupilo je 39 hrvatskih sportaša i sportašica u 12 sportova. (hoo/vk)