Zagreb, 16. srpnja 2019. - Nakon sarajevske zimske inačice Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF), održanog u veljači ove godine, kraj srpnja donosi ljetno izdanje istog natjecanja namijenjenog kadetskom sportskom uzrastu. Glavni grad Azerbajdžana Baku domaćin je ljetnog EYOF-a (od 21. do 27. srpnja), koji u programu ima deset sportova: atletiku, biciklizam, gimnastiku, hrvanje (prvi put na EYOF-u), judo, košarku, plivanje, odbojku, rukomet i tenis. Sudjelovat će oko 3600 sportaša i službenih osoba iz 48 država, a njima će na usluzi biti i oko 2500 volontera.

Hrvatsko sportsko izaslanstvo broji 84 člana, a u toj brojci su 43 sportaša i 11 sportašica koji će predstavljati Lijepu našu na devet borilišta (samo u odbojci nemamo predstavnike). Najbrojniji su nam predstavnici dvaju momčadskih sportova - košarke i rukometa. Među naše najveće uzdanice za odličja na EYOF-u spadaju judašica Ana Viktorija Puljiz, hrvačica Iva Gerić i plivač Franko Grgić, no, velika su očekivanja i u momčadskoj konkurenciji, poglavito od mladih košarkaša predvođenih Lovrom Prkačinom.

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja Igara, 21. srpnja u večernjim satima, nosit će Solinjanka Ana Viktorija Puljiz, koja je sjajnim judaškim ostvarenjima potkraj prošle i tijekom ove godine opravdala HOO-ovu Nagradu Dražen Petrović za najperspektivniju sportašicu u državi. (hoo/vk)