Lausanne, 24. lipnja 2019. - Na 134. kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), održanom u ponedjeljak u Lausannei, odlučeno je da domaćini Zimskih olimpijskih igara 2026. godine budu talijanski gradovi Milano i Cortina d'Ampezzo. Nakon što su se iz utrke za domaćinstvo zbog velikih organizacijskih troškova povukli švicarski Sion, japanski Sapporo, austrijski Graz i kanadski Calgary, jedini protukandidat Talijanima ostala je švedska kombinacija Stockholm-Åre. Ipak, za Zimske olimpijske igre, koje se nakon Pjongčanga 2018. i Pekinga 2022., vraćaju u Europu, talijanski kandidati dobili su više glasova.

ZOI će se održati u terminu od 6. do 22. veljače 2026. godine, a Milano i Cortina, ubrzo nakon toga ugostit će i Paraolimpijske igre. Većina sportova na otvorenom iz programa ZOI-ja i POI-ja održat će se u Cortini d'Ampezzo, poznatom talijanskom skijalištu/zimovalištu koje je davne 1956. već bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara. Procjenjuje se da će organizacija ZOI 2026. Talijane stajati oko 1,3 milijarde eura.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach čestitao je predstavnicima Milana i Cortine d'Ampezzo:

- Možemo se već sada veseliti izvanrednim Zimskim olimpijskim igrama u tradicionalnoj zemlji zimskih sportova. Strast i znanje talijanskih navijača, zajedno s iskusnim operativcima, stvorit će savršenu atmosferu za najbolje svjetske sportaše u zimskim sportovima. (hoo/vk)