Zagreb, 18. lipnja 2019. - U sklopu ispraćaja dijela hrvatskih sportašica i sportaša na 2. Europske igre u Minsk (21. - 30. lipnja 2019.) Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i višegodišnji partner Međunarodnog olimpijskog odbora, tvrtka Toyota, predstavili su u zagrebačkom hotelu Westin kampanju „Start Your Impossible“. Ugledna japanska tvrtka ponovno je partner hrvatskih olimpijaca u segmentu mobilnosti, a jednako tako bit će i na usluzi hrvatskim paraolimpijcima, što je pozdravio i čelnik HPO-a Ratko Kovačić.

U promotivnom razgovoru zanimljive pojedinosti iz svojih karijera kao i ambicije za budućnost otkrili su proslavljeni olimpijci - osvajač zlata u trapu iz Rija 2016. Josip Glasnović, srebrni veslački samac, također iz Rija, Damir Martin i brončana streljašica iz Pekinga 2008. Snježana Pejčić, te trostruki plivački paraolimpijac Kristijan Vincetić.
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša izrazio je zadovoljstvo partnerstvom s Toyotom, apostrofirajući izravnu poveznicu s domaćinom nadolazećih Olimpijskih igara u Tokiju iduće godine. Izvrsna poveznica bila je i japanska veleposlanica u RH Misako Kaji, koja je prigodnom govoru podsjetila koliko su naši sportaši iznimno popularni u Japanu.
Predsjednik Uprave Toyota Adria Grupe Kensuke Tsuchiya istaknuo je da su olimpijske vrijednosti ujedno i vrijednosti za koje se zalaže Toyota u razvoju budućih tehnologija. Dodao je da je veliki navijač hrvatskih sportaša, da se veseli njihovim uspjesima, kao i činjenicom da će skupa s Toyotom „na put“ do Tokiju.
No, da bi se stiglo do Tokija 2020. hrvatski sportaši trebaju osigurati i olimpijsku normu. A mogućnost za to već im nude i skorašnje Europske igre u Minsku (21. - 30. lipnja).
Među 4000 sudionika iz 50 država Hrvatsku će predstavljati 45 sportaša i sportašica u 12 sportova. Natjecanja u devet sportova - atletika, badminton, biciklizam, boks, judo, karate, stolni tenis, streličarstvo i streljaštvo - ujedno su i kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, a Europske igre 2019. imat će i status Europskog prvenstva za badmintonaše, boksače i judaše.
Na prvim EI u Bakuu Hrvatska je s juniorskim predstavnicima osvojila 11 odličja - jedno zlato, četiri srebra i šest bronci, sada će s vrlo jakim seniorskim snagama u streljaštvu, boksu, judu, karateu… težiti i većoj „berbi“ kolajni.
Na ispraćaju za Minsk takav optimizam izrazili su i naši aduti iz streljaštva - Snježana Pejčić, Giovanni Cernogoraz i Anton Glasnović. (hoo/vk)