Ispis

Zagreb, 7. lipnja 2019. - U do kraja ispunjenoj dvorani Cinestara zagrebačkog Branimir centra održana je svjetska premijera dokumentarnog filma „Hrvatske sportske legende - 120 godina hrvatskog sporta“. Poznati hrvatski režiser Jakov Sedlar sa svojim je suradnicima, scenaristom Ninom Škrabe i producentom Antonom Kikašem, sažeo u ovaj filmski uradak trofejnu nam i slavnu sportsku povijest - od olimpijske bronce mačevatelja Milana Neralića u Parizu 1900. do prošlogodišnjeg spektakularnog svjetskog srebra hrvatskih nogometaša i naslova svjetskih prvaka naših tenisača.

 

U filmu govore i brojni uspješni hrvatski sportaši i sportašice (Luka Modrić, Sandra Perković, Goran Ivanišević, Ivano Balić, Stojko Vranković...) ili tvorci velikih uspjeha (Zlatko Dalić, Ćiro Blažević...). Nitko od trofejnih sportaš(ic)a nije zaboravljen u nizanju činjenica po sportovima, a upravo su nezaboravni momčadski uspjesi iz prošle godine obilježili početak i završnicu filma kao svojevrsna najava budućih sportskih uspjeha.
Nakon premijere u Zagrebu, dokumentarni film „Hrvatske sportske legende - 120 godina hrvatskog sporta“ prikazan je i u Osijeku (kino Urania, 7. lipnja). Bio je to ujedno i podsjetnik na velikog Dražena Petrovića, bez kojeg je hrvatski sport ostao na isti dan prije 26 godina u tragičnoj prometnoj nesreći u Njemačkoj.

Promocija hvalevrijednog Sedlarova filma nastavit će se u brojnim destinacijama gdje žive Hrvati - od Kanade do Australije. (hoo/vk)