Rim, 12. travnja 2019. - Plamen mira za ljetni Olimpijski festival europske mladeži (EYOF) u Bakuu (21. - 27. srpnja) zasvijetlio je točno 100 dana uoči događaja, na svečanosti održanoj u Ara Pacis Augustae u Rimu, spomeniku koji je sagradio imperator August u slavu mira u cijelom Rimskom carstvu.
Predsjedniku Europskih olimpijskih odbora (EOO) Janezu Kocijančiču na svečanosti su se pridružili dopredsjednik Niels Nygaard, glavni tajnik Raffaele Pagnozzi i članovi Izvršnog odbora EOO-a: Zlatko Mateša, Đorđe Višacki, Spyros Capralos i Liney Halldorsdottir.

Izaslanstvo iz Azerbajdžana predvodili su ministar za mlade i sport Azad Rahimov, dopredsjednik Azerbajdžanskog olimpijskog odbora Chingiz Huseynzad te sportaši: hrvač Farid Mansurov, judaš Karamat Huseynov i odbojkašica Raziya Aliyeva.
- Vjerujemo da će Baku 2019 biti jedan od najboljih, ako ne i najbolji olimpijski festival europske mladeži u povijesti. Nema mnogo naroda u svijetu s tako dobrom infrastrukturom kao što je Azerbajdžan, a mi smo već imali odlična iskustva u Bakuu, sa sjajnim prvim izdanjem Europskih igara - izjavio je predsjednik EOO-a Janez Kocijančič.

- U nekoliko prošlih godina stekli smo mnogo iskustva u organiziranju raznih velikih međunarodnih događaja - kazao je ministar Rahimov, pozivajući se na Europske igre 2015. godine, Igre islamske solidarnosti 2017. godini, te Formulu 1, koja se od 2016. godine vozi i za Veliku nagradu Azerbajdžana.

Osim plamena, predstavnicima Bakua 2019. uručena je i skulptura Zlatna maslina (Dea Pax), simbol mira i prijateljstva.
Uoči svečanosti zapaljenja plamena, EOO je održao konferenciju za novinare koju su uživo prenosile društvene mreže i uključivala je pitanja novinara iz cijelog svijeta.
Ljetni EYOF u Bakuu 2019 održat će se u 10 sportova na 12 postojećih natjecateljskih lokacija. Od novih sportova, prvi put ove godine u programu ljetnog EYOF-a bit će zastupljeno i hrvanje. Očekuje se sudjelovanje oko 3600 sportašica i sportaša (od 14 do 18 godina) te pratećih osoba iz svih 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora. (eoo/hoo/vk)