Ispis

ZAGREB, 5. ožujka 2019. - Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine zasigurno će biti najbolje organizirane u povijesti olimpizma, uvjereni su gotovo svi hrvatski sportaši, treneri i dužnosnici koji su sudjelovali na panel-prezentaciji u zagrebačkome hotelu Westin. Panel je upriličen u organizaciji Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Hrvatskoj i Hrvatskim olimpijskim odborom, a na njemu su sudjelovali hrvatski športaši, treneri i dužnosnici koji su predstavili planove i očekivanja za Igre u glavnom gradu Japana.

- Kada sam čuo da je Hrvatska na OI u Rio de Janeiru osvojila čak pet zlatnih medalja, bio sam vrlo iznenađen sportskim uspjehom tako male države. Kada bi govorili o veličini, to bi značilo da je zemlja veličine Japana u Riju trebala osvojiti čak 150 zlatnih odličja, što je, dakako, nemoguće. Nadam se da će ove igre u Tokiju biti prilika da Hrvati upoznaju Japan, zainteresiraju se za njegovu kulturu i tradiciju, ali i prilika da posjete Japan - kazao je japanski veleposlanik u RH Keiji Takiguchi, naglašavajući da je sport važan dio japanske kulture.

O svojim iskustvima iz Japana i japanskim sportašima govorila je zlatna paraolimpijka iz Rija, stolnotenisačica Sandra Paović.

- Nažalost, ja sam se povukla iz aktivne karijere i neću nastupiti na Paraolimpijskim igrama, no nastojati ću otići kao gledateljica. Godine 2006. posjetila sam nacionalni stolnoteniski centar u Tokiju i iznenadila se kako je sve tamo organizirano, pa sam uvjerena da će Igre u Tokiju biti najbolje dosad. Kao stolnotenisačica znam koliko Japanci vole taj sport i želim im da da na Igrama uspiju kao domaćini biti bolji od nedodiljivih Kineza - kazala je Paović, koja je nastupila i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Vaterpolist Ivan Buljubašić kazao je da hrvatski vaterpolisti žele medalju iz Tokija, što bi bio nastavak kontinuiteta, s obzirom da imaju zlato iz Londona 2012. i srebro iz Rija 2016. godine.

Bivši svjetski gimnastički prvak na preči Tin Srbić, kao i većina naših sportaša, tek treba ispuniti olimpijsku normu za Tokio.

- Moj san je predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama i nadam se da ću to za godinu i pol i ostvariti. Nisam bio u Japanu, ali upoznao sam dosta japanskih gimnastičara i divim se njihovoj disciplini i volji za radom. Kada nešto loše učinim na treningu, dođe mi da da prepilim preču, a Japancu i nakon deset padova trener plješće i bodri ga sa smiješkom. To je mentalitet za divljenje - kazao je Srbić.

Kondicijski trener Pero Kuterovac istaknuo je da očekuje izvrsno organizirane Igre te da hrvatski sportaši ponove sjajne rezultate iz Rio de Janeira prije tri godine.

- Radim u vaterpolu i veslanju, ali sam uključen u još nekoliko sportova i svi su u velikim pripremama za OI u Tokiju. Ovo je predolimpijska godina, što znači da većinu sportaša očekuju kvalifikacije i ispunjenje olimpijske norme, a to je teže od samog nastupa. Predolimpijska godina je obično čak daleko teža i stresnija od same olimpijske - kazao je Kuterovac.

O iskustvima iz Japana govorio je i Boris Sakač, koji je kao informatički stručnjak sudjelovao na čak 17 ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

- Poznajući japansku predanost i preciznost uopće ne sumnjam da će Tokio biti najbolji u povijesti. Radio sam 1998. godine na ZOI u Naganu i to su vjerojatno bile, po organizaciji, najbolje Igre dosad. Svaki organizator se obvezuje godinu dana prije početka Igara postaviti infrastrukturu za informatiku i televizije, a dosad je jedino Nagano to ispunio, dok su svi ostali to učinili valjda dan prije svečanog otvaranja. Japanci doista ne znaju za improvizaciju, oni će biti spremni za sve scenarije i sve će funkcionirati besprijekorno - kazao je Sakač.

U diskusiji su još sudjelovali predsjednik Hrvatske olimpijske akademije i dopredsjednik HJKGD-a Tonči Tadić, voditelj projekta Hrvatske kuće u Tokiju Ranko Ćetković, trofejni olimnpijac Tomislav Paškvalin i ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj.

Tokio je već bio domaćin Igara 1964. godine, a XXXII. ljetne olimpijske igre održat će se u japanskom glavnom gradu od 25. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine. (hina/xrš/hoo)