Ispis

Zagreb, 26. veljače 2019. - U zagrebačkom hotelu Panorama održana je 52. sjednica skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), uz nazočnost 74 člana sa 104 od ukupno 144 glasa (nacionalni savezi olimpijskih sportova imaju po dva glasa). Među deset točaka dnevnog reda bila je većina izvješća koje je razmotrilo i odlukama potkrijepilo Vijeće HOO-a na nedavnoj sjednici. Sve odluke, osim one u izbornom procesu za novog čelnika Etičkog odbora HOO-a - bile su jednoglasne.

Za početak je prihvaćeno Programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2018. godinu sa 97,3 posto realizacije, pri čemu je nacionalnim sportskim savezima isplaćeno 86,9 od planiranih 89,2 milijuna kuna. Posebno je istaknuto sudjelovanje hrvatskih sportaša na tri velike višesportske priredbe (ZOI u Pjongčangu, MI u Tarragoni i OIM-u u Buenos Airesu), nastavak realizacije programa OI Tokio 2020. i brojnih sportskih priredbi u ovoj godini, kao i dosegnuta brojka od ukupno 465 korisnika razvojnih programa HOO-a. 

U izvješću o izvršenju Financijskog plana HOO-a za siječanj 2019. apostrofiran je prihod od oko 26 milijuna kuna, što predstavlja 15,34 posto ukupno planiranih godišnjih sredstava. Nadzorni odbor HOO-a ustvrdio je da je u 2018. godini udruga djelovala sukladno zakonima RH.
U sklopu izvješća o Olimpijskom programu Tokio 2020. bez ijednog oprečnog glasa članovi skupštine prihvatili su prijedlog da se osvajačima medalja na olimpijskim igrama produlji status top kandidata u sustavu HOO-a sve do završetka kvalifikacija za sljedeće igre. Dosad su top kandidati već nakon dvije godine od osvojene olimpijske kolajne morali rezultatski iznova opravdati taj status. Jednako tako, predstavljene su, potom i jednoglasno prihvaćene, izmjene i dopune u Pravilniku o kategorizaciji sportaša, koje bi trebale biti na snazi barem jedan olimpijski ciklus.

Umjesto dosadašnjeg predsjednika Etičkog odbora HOO-a Stjepana Čelana, na čelo tog tijela skupštinari su izabrali Ivicu Veselića, kandidata Hrvatskog nogometnog saveza koji je u tajnom glasovanju dobio 65, a njegov protukandidat, Šibenčanin Ante Tanfara, 31 glas.
Hrvatski savez američkog nogometa, koji u Hrvatskoj ima sedam klubova, te u budućnosti s novim vodstvom Saveza želi dodatno popularizirati taj sport, odlukom članova skupštine ostaje u privremenom članstvu HOO-a do kraja ove godine. (hoo/vk)