Zagreb, 4. veljače 2019. - Deset godina nakon knjige Uvod u sportsko pravo, u zagrebačkom hotelu Panorama promoviran je sveučilišni udžbenik Sportsko pravo koji urednički i autorski potpisuje ugledni splitski pravni stručnjak Hrvoje Kačer, ispred brojnih suatora iz raznih znanstvenih područja i gotovo svih hrvatskih regija. - Trideset ljudi ujedinjenih u ovom svehrvatskom projektu, ne samo sa splitskog i zagrebačkog Pravnog fakulteta, nego i s druga dva naša pravna fakulteta - u Rijeci i Osijeku, te brojnih drugih učilišta u državi, dalo je nesebičan doprinos uspjehu ovog udžbenika, kojeg će, osim studenata, zasigurno rado čitati i svi oni koji budu imali bilo kakve veze sa sportskim pravom - poruka je Hrvoja Kačera o velebnom izdavačkom uratku na 780 stranica.

Kačerovi gosti na promociji bili su dekan splitskog Pravnog fakulteta Mirko Klarić, bivši ministar znanosti obrazovanja i sporta Dragan Primorac, jedan od suautora - predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, te idejni autor naslovnice Agron Preteni.

I dok je dekan Klarić govorio o različitim pravnim disciplinama, važnim za sportsko pravo i sadržanim u knjizi, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša prije svega je zahvalio splitskom Pravnom fakultetu za ovaj iskorak na području sportskog prava, a potom istaknuo:

- Sport je postao industrija koja godišnje zavrti oko 300 milijardi dolara, a i kod nas mu je udio u BDP-u 1,6 posto. Za to područje potrebna je pravna regulativa i ova knjiga pomoći će da se to uredi, a nadam se da će idući korak biti doktorski studij sportskog prava u Splitu…

Nakon što je Hrvoje Kačer najavio da će se do kraja godine znati hoće li splitski Pravni fakultet krenuti u projekt spomenutog doktorskog studija sam ili u partnerstvu s jednim inozemnim sveučilištem, riječ je dobio Dragan Primorac, koji se vratio u blisku povijest - na zakonske akte i financijska izdvajanja u hrvatskom sportu - te zaključio:

- Sport nikad nije bio potrošnja, nego je uvijek bio investicija u budućnost. Legislativa je iznimno važna u sportu i zato čestitam svima na ovom iskoraku…

Sveučilišni udžbenik Sportsko pravo donosi cjelovit presjek pravnih aspekata koji su sastavnica sporta ili su naslonjeni na sport, između ostaloga - od definiranja pravnih osoba u sustavu sporta, hijerarhije pravnih propisa, državljanstva sportaša, pravnog položaja maloljetnika i zaštite sportaša do njihova oporezivanja, dopinga, pa povezano s tim - i sportskog kaznenog te prekršajnog prava.

Naslovnicu knjige ilustrirao je Agron Preteni, donedavni student prava, uz čiju se karijeru kickboksača vežu i medalje na svjetskim prvenstvima, a nakladnik je Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu. (hoo/vk)