Zagreb, 22. siječnja 2019. - Čestitkom dopredsjedniku HOO-a, proslavljenom veslačkom olimpijcu Damiru Martinu, za nedavnu ženidbu započela je 22. sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, održana u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše. Posebno zanimljiva točka dnevnog reda bila je ona s HOO-ovim Prijedlogom mjera za unaprjeđenje statusa sporta u Republici Hrvatskoj. Od 17 predloženih mjera, većina ih se odnosi na poboljšanje financiranja sporta, te statusa sportaša i trenera.  

 

- Osim činjenice da smo zadnji na ljestvici država Europske unije po izdvajanjima za sport, kako je objavio Eurostat, imamo problem i s odljevom novca iz Hrvatske u sferi nelegalnog klađenja. Prema podacima Hrvatske udruge za igre na sreću, to godišnje dosegne i do 3,5 milijardi kuna. To znači da mi nekome poklanjamo vrijednost od 4 ili 5 borbenih zrakoplova  F-16. Već pet godina govorimo o tome i teško mi je, najprije kao građaninu ove zemlje, shvatiti da se još ništa nije poduzelo po tom pitanju - izjavio je Mateša u osvrtu na HOO-ov dokument koji bi trebao poslužiti i kao prilog za javnu raspravu o Nacionalnom programu sporta 2019. - 2026.
Dopredsjednik HOO-a Željko Jerkov ustvrdio je kako sport u Hrvatskoj treba dobiti novac na razini izdvajanja u ostalim državama EU, a to znači 0,33 posto proračunskog udjela, drugim riječima, da se treba ugledati na kulturu koja dobije 11 puta više proračunskog novca.

Sukladno početku godine, članovima Vijeća predočeni su popisi korisnika HOO-ovih razvojnih programa, uključujući i olimpijske programe za OI 2020. i ZOI 2022. godine. Ukupna brojka od 85 ljetnih olimpijaca (predvođenih najuvjerljivijim Top kandidatima Sandrom Perković i braćom Sinković) doživjela je brojne preinake, ponajviše promjenom statusa pojedinih korisnika programa. Od 14 sportašica i sportaša koji su s 1. siječnja 2019. godine potvrđeni u OP Tokio 2020., šestero ih je iz karatea (Ivan i Anđelo Kvesić, Ana Lenard, Alessandra Hasani, Ana-Marija Bujas Čelan, i Jelena Pehar), a samo je Ivan Kvesić sa statusom potencijalnog olimpijskog kandidata. U toj skupini još su boksač Toni Filipi i hrvač Danijel Janečić potencijalni olimpijski kandidati, svi ostali su predolimpijski: Matea Parlov (atletika), Viktor Potočki (biciklizam), Robert Seligman (gimnastika), Matija Marinić (kajak/kanu), Marin Mogić (plivanje), dok je vaterpolist Lovre Miloš član kategorije Top ekipa. Zbog neispunjavanja kriterijskih rezultata za 10 predolimpijskih kandidata i dva člana (vaterpolske) Top ekipe predloženo je ukidanje olimpijskog statusa, a iz istog razloga promjena statusa unutar OP Tokio 2020. predložena je za osmero vrhunskih sportaš(ic)a, među kojima su i dosadašnji olimpijski Top kandidati: Josip Glasnović, Igor Marenić, Blanka Vlašić i Filip Hrgović. Vijeće HOO-a odlučilo je ne mijenjati status osvajačima medalja iz Rija 2016., dok se ne vidi imaju li izgleda izboriti nastup u Tokiju tijekom ovogodišnjih olimpijskih kvalifikacija u njihovim sportovima.
Kod zimskih olimpijaca uslijedila je potvrda stanja iz 2018. godine. Sa statusom potencijalnog olimpijskog kandidata u Olimpijskom programu ZOI Peking 2022. od 1. srpnja 2018. godine je skijaš Filip Zubčić. Od istog nadnevka sa statusom predolimpijskih kandidata su, također skijaš, Elias Kolega, Matej Vidović i Istok Rodeš te skijašica Leona Popović.
I u HOO-ovu Programu sufinanciranja rada trenera bilo je promjena, a iz skupine od 12 vrhunskih trenera Lucijan Krce (gimnastika) te Joško Vlašić i Bojan Marinović prešli su u nižu kategoriju - vrsnih trenera.

Članovima Vijeća predstavljeno je i istraživanje o gledanosti Sportske televizije, koja je od 23. mjesta u 2014. godini, prošlu godinu završila na 10. mjestu svih kanala u RH (mjeri ih se 130) prema podacima ugledne kuće AGB Nielsen.
Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje za organizaciju svibanjskog Međunarodnog PH u stolnom tenisu (Seamaster 2019 ITTF Challenge Croatia Open), srpanjskog IJF Judo Grand Prixa Zagreb 2019, te dviju rujanski priredbi - 69. izdanja atletskog Memorijala Borisa Hanžekovića i ženskog teniskog turnira Zagreb Ladies Open 2019. godine.

Sjednica skupštine HOO-a održat će se u Zagrebu 26. veljače. (hoo/vk)