Ispis

Požega, 15. siječnja 2019. - Suradnja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) na zbrinjavanju vrhunskih sportaša preko ugovorne pričuve u redovima Oružanih snaga dobila je novu praktičnu uvertiru. U Središtu za temeljnu obuku hrvatske kopnene vojske u vojarni "123. brigade HV-a" u Požegi započela je obuka šestog naraštaja vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Prozivci se odazvalo 11 od planiranih 16 sportaša-ročnika.

U obavijesti Službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a stoji da je služenje započelo prihvatom i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a u ovom naraštaju sportaša za ugovornu pričuvu prihvaćeno je devet ročnika i dvije ročnice. Dolaze iz sedam sportova: taekwondoa, hrvanja, gimnastike, boksa, juda, karatea i streljaštva, a njihova obuka trajat će 40 radnih dana, odnosno osam tjedana. Programski sadržaji podijeljeni su na programska područja, a obuka je vremenski podijeljena u dva razdoblja - navodi se u MORH-ovoj objavi. Na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, a temeljem Sporazuma o suradnji, unaprjeđenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj, s vrhunskim sportašima Ministarstvo obrane RH sklapa ugovor o službi u pričuvnom sastavu OSRH. Po toj osnovi obuku u Požegi započeli su ovi vrhunski sportaši i sportašice: Lovre Brečić, Iva Radoš i Kristina Tomić (taekwondo), Dominik Družeta (judo), Toni Filipi i Marko Milun (boks), Ivan Huklek i Ivan Lizatović (hrvanje), Miran Maričić (streljaštvo), Ivan Kvesić (karate) i Robert Seligman (gimnastika).

Vrhunski sportaši prvi dio obuke provest će u vojarni „123. brigade HV-a“ u Požegi, a preostali u matičnim savezima i klubovima. Prvi dio obuke obuhvaća zadaće iz sljedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komunikacija, zaštita, reakcija na bojištu, vojna služba i tjelovježba. Ovo razdoblje završava polaganjem svečane prisege 25. siječnja 2018. godine. Drugo dio obuke traje dvadeset osam dana, tijekom kojih se ročnicima vrhunskim sportašima omogućuje sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima. Po uspješnom odsluženju dragovoljnog vojnog osposobljavanja, vrhunski sportaši i sportašice će s Ministarstvom obrane potpisati ugovor o ugovornoj pričuvi, stoji u objavi Ministarstva obrane RH.

Hrvatski olimpijski odbor je za ovaj kontingent vrhunskih sportaša budućih vojnih pričuvnika predložio još i Stipu Žunića (atletika), Tina Srbića (gimnastika), Mateja Vidovića i Eliasa Kolegu (skijanje) te Mihovila Fantelu (jedrenje). (hoo/hina/vk)