Zagreb, 8. siječnja 2018. - U Lausannei će se od 13. do 15. travnja 2019. godine održati 9. međunarodni forum sportaša (IOC International Athletes' Forum), odnosno - sastanak predstavnika Komisija sportaša nacionalnih olimpijskih odbora iz cijelog svijeta. Organizator je Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a glavna tema foruma bit će razmjena iskustava i pripremne aktivnosti za provedbu Strategije rada Komisije sportaša MOO-a (IOC Athletes Commission Strategy), prihvaćene prošle godine.

MOO je kroz Olimpijsku agendu 2020 poduzeo značajne mjere za jačanje potpore sportašima, a forumsko okupljanje ove vrste prilika je da se čuju i njihova stajališta. Predstavnicima komisija sportaša nacionalnih olimpijskih odbora bit će dostavljena i Deklaracija o pravima i odgovornosti sportaša (Athletes’ Rights and Responsibilities Declaration), službeno prihvaćena na listopadskoj sjednici MOO-a u Buenos Airesu. Naravno, cilj je njezina što skorija implementacija u njihovu djelovanju.

Na travanjskom 9. međunarodnom forumu sportaša MOO-a premijerno će biti zastupljena i Hrvatska. Elektroničkim izjašnjavanjem članova Komisije sportaša HOO-a odlučeno je da će naše sportašice i sportaše na tom skupu predstavljati olimpijka u skijaškom trčanju Vedrana Malec. (hoo/vk)