Marbella, 10. studenoga 2018. - Austrijska biciklistkinja Laura Stigger dobitnica je nagrade Piotr Nurowski koju svake godine najboljim mladim sportaši(ca)ma Starog kontinenta dodjeljuju Europski olimpijski odbori (EOO). Na 47. općoj skupštini EOO-a u španjolskoj Marbelli 18-ogodišnja Austrijanka je sa samo jednim glasom prednosti izabrana u konkurenciji pet kandidat(kinj)a s iznimnim rezultatima na juniorskim europskim i svjetskim prvenstvima te OIM-u.

Stigger je jedina biciklistkinja koja je uspjela u istoj godini, točnije u samo 22 dana, osvojiti svjetske naslove u cestovnoj i brdskoj inačici biciklizma. Na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu prošlog mjeseca osvojila je srebrno odličje, skupa sa sunarodnjakinjom Streicher. Dobitnici Nagrade Piotr Nurowski pripao je i iznos od 15000 eura, koji joj EOO daruje kao pomoć u pripremama i obrazovnom procesu na putu prema olimpijskim igrama.

Slovenka Eva Alina Hočevar i Mađarica Ajna Kesely na drugom i trećem su mjestu EOO-ova izbora i obje su dobile novčanu nagradu od 8000 eura. Hočevar je u lipnju u Italiji osvojila svjetski naslov u slalomu na divljim vodama u konkurenciji mladih kajakašica i kanuistica, a plivačica Kesely je donijela zlato s Olimpijskih igara u Buenos Airesu te dva srebra i broncu s EP-a u Glasgowu. Poljska tenisačica Iga Światek završila je na četvrtom mjestu i skupa sa češkim biciklistom Jakubom Stastnyjem bogatija je za novčani iznos od 3000 eura.

Nagrada Piotr Nurowski dobila je ime po bivšem predsjedniku Poljskog olimpijskog odbora koji je preminuo 2010. u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji. Njemu u čast EOO je iste godine pokrenuo izbor i dodjelu nagrade za mlade sportaš(ic)e iz ljetnih sportova, dok je "zimska" inačica iste nagrade uvedena 2016. godine. (hoo/vk)