Ispis

Split, 25. kolovoza 2018. - Povodom 90. obljetnice rođenja Vladimira Beare, legendarnog vratara Hajduka i osvajača srebrne medalje na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju, Hrvatska pošta i HNK Hajduk izdali su prigodnu dopisnicu s njegovom fotografijom i kratkom biografijom te poštanski žig s Bearinim likom.

Na svečanoj prezentaciji dopisnice i žiga, održanoj u splitskoj pošti, osim djelatnika Hrvatske pošte, Bearine supruge Jadranke i zeta Davora, sudjelovali su i predstavnici Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije, Filatelističkog društva Split i HNK Hajduk.
U ime Hajduka svečanosti su nazočili nekadašnji vratar i trener Ivan Katalinić, Bearin suigrač i jedini živi nogometaš iz šampionske 1955. godine, Bogdan Kragić, te klupski kroničar Jurica Gizdić.

- Sve nas je danas, u ovom prostoru splitske pošte, okupio je jedan čovjek -Vladimir Beara, naš dragi šjor Vlade, istinska legenda Hajduka, jedan od najboljih vratara svijeta, sudionik tri svjetska prvenstva, reprezentativac FIFA-e, osvajač srebrne olimpijske medalje 1952. u Helsinkiju. Okupili smo se ovdje u povodu 90. godine rođenja našeg velikana, te mu prigodnom dopisnicom i poštanskim žigom, koji je danas u upotrebi u ovoj pošti, odajemo zahvalnost na svemu što je dao svom Hajduku, hrvatskom nogometu, a u konačnici i hrvatskoj državi. S Hajdukom je osvojio tri titule prvaka države, 60 puta nastupio je za reprezentaciju Jugoslavije, a dovoljno je reći da su mu slavni Ricardo Zamora i Lav Jašin javno priznavali da je najbolji vratar na svijetu - istaknuo je Jurica Gizdić.

Prvi žig s Bearinim likom na prigodnu dopisnicu zajednički su otisnuli Jadranka Beara, supruga pokojnog Vladimira, i Bearin učenik, proslavljeni Hajdukov vratar i trener Ivan Katalinić. (hnk hajduk/vk)