Zagreb, 26. travnja 2018. - Peteročlano izaslanstvo Hrvatske asocijacije za sportski menadžment u prostorijama je Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) predstavilo ideje čija bi implementacija u upravljačkoj sferi hrvatskog sporta dovela i do njegova svekolikog boljitka.

Domaćin skupa bio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, a u goste su mu stigli predsjednik udruge Ivan Vranković, direktor Nino Kapitanović, te članovi Marko Mišura, Josip Reić i Alojzije Janković.

Sugovornici su se složili da je upravljanje sportom iznimno važna djelatnost, ali slabo definirana čak i Zakonom o sportu, uslijed čega se otvara potreba i za spomenutom udrugom. Josip Reić pojasnio je kako jedan operativac u sustavu sporta može imati 11 ili čak 13 zakona, kojima treba ovladati. Ustvrdio je da je usmjerio desetak vrhunskih sportaša na studij sportskog menadžmenta.

- Važno je pokrenuti stvari, a osobe koje bi se profilirale u ovom segmentu ne moraju nužno imati završen sportski menadžment, mogu biti i kineziolozi, ekonomisti… U svemu tome od velike važnosti nam je partnerstvo s HOO-om - poruka je Marka Mišure.

Alojzije Janković kazao je kako se određeni projekti mogu realizirati preko Hrvatske olimpijske akademije, poput tematskih okruglih stolova ili konferencija.

Predsjednik HOO-a Mateša podržao je ideju o partnerstvu, odnosno - ugovor o suradnji nacionalne olimpijske udruge s Hrvatskom asocijacijom za sportski menadžment:

- Osim ustupanja infrastrukture i mogućnosti suradnje preko HOA-e, na raspolaganju su vam i naše medijske platforme. Možete se promovirati kroz časopis Olimp i Sportsku televiziju, da se vidi kako postoje ljudi koji znaju i koji imaju što za reći.

U rujnu ove godine predstavnici hrvatske udruge sudjelovat će na konvenciji Europske asocijacije u Malmou, a ideja im je i organizirati kongres europske udruge 2020. godine, kada Hrvatska bude predsjedavala Europskom unijom. (hoo/vk)