Zagreb, 14. travnja 2018. - Kvalifikacijskim natjecanjima u Makarskoj u utorak (17. travnja 2018.) započinje šesta sezona Erste Plave lige, atletskog natjecanja osmoškolaca na kojem je u prvih pet godina sudjelovalo 19.279 učenica i učenika.

Ovogodišnje izdanje imalo je uvertiru u obliku panel diskusije o važnosti svakodnevne šezdesetminutne tjelesne aktivnosti djece, a na njoj su sudjelovali predstavnici obrazovnih, sportskih i zdravstvenih institucija i udruga, medija, kao i ambasador Erste Plave lige, olimpijac Stipe Žunić. I predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, odazvao se skupu u zagrebačkim prostorijama Erste&Steiermärkische Banke d.d. Osim što je podržao novu sezonu Erste Plave lige, u svom je izlaganju pojasnio i kako o tjelesnim aktivnostima najmlađih brine nacionalna olimpijska udruga:

- HOO ima šest programa namijenjenih djeci koja se ne bave organizirano sportom u klubovima. Za istaknuti je Olimpijski festival dječjih vrtića, u koji je uključeno 13.000 djece, a još 4000 ih sudjeluje u programu Odaberi sport. Sveukupno je 40.000 djece uključeno u naše programe. Međutim, premali je broj sati tjelesnog odgoja u osnovnim školama, čija bi obveza trebala biti i da sva djeca nauče plivati. Taj projekt trebamo vratiti u naše osnovne škole…

Bacač kugle Stipe Žunić, naš olimpijski adut za Tokio 2020. i član fantastične skupine ambasadora Erste Plave lige (skupa sa Sandrom Perković, Blankom Vlašić, Sarom Kolak, Ivanom Horvatom i Andreom Ivančević) istaknuo je kako u svom okruženju neprestano animira mlade za bavljenje sportom:

- Nastojim svojim stavom i ponašanjem zainteresirati mlade za sport i utjecati na njih. Družeći se s njima mnogi požele biti ‘veliki i jaki kao Stipe’. No, važno je djeci reći i da im sport, osim što je bitan u njihovom životu i razvoju, može puno toga i dati…

I ove godine kvalifikacijska natjecanja Erste Plave lige održat će se u šest gradova - Makarskoj, Zagrebu, Zadru, Osijeku, Rijeci i Puli, a finale će se održati 4. rujna u Zagrebu, u sklopu tradicionalnog Hanžekovićeva memorijala. (hoo/vk)