Lausanne, 3. travnja 2018. - Iz središnjice Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Lausannei stigla je informacija da je sedam nacionalnih olimpijskih odbora (NOO) službeno potvrdilo interes za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Gradovi kandidati su: Graz (Austrija), Calgary (Kanada), Cortina d'Ampezzo/Milano/Torino (Italija), Sapporo (Japan), Stockholm (Švedska), Sion (Švicarska) i Erzurum (Turska). Čak četiri od spomenutih gradova već su bili domaćini ZOI: Cortina d'Ampezzo 1956., Sapporo 1972., Calgary 1988. i Torino 2006. godine.

Ovo je prva skupina gradova-kandidata (Z)OI koja u potpunosti koristi reforme iz olimpijskog programa Agenda 2020, a koje nude troškovno učinkovitu i transparentnu organizaciju Igara od kandidature do realizacije. Sedmogodišnje pripremno razdoblje znatno je pojednostavljeno, a domaćin će dobiti veću potporu od MOO-a i šireg olimpijskog pokreta. 


- Od srca pozdravljam veliki interes NOO-a i gradova za održavanje Zimskih olimpijskih igara. MOO je okrenuo novu stranicu s obzirom na olimpijske kandidature. Naš cilj neće biti rekordan broj kandidata, već u konačnici odabir najboljeg grada domaćina za najbolje sportaše svijeta - poruka je predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

Sljedeće Igre održat će se u Pekingu 2022. godine, a grad domaćin Zimskih olimpijskih igara 2026. godine bit će izabran u rujnu 2019. godine. Listopad ove godine rok je za službene kandidature nacionalnih olimpijskih odbora za domaćinstvo ZOI 2026. (moo/hoo/vk)