Nedelišće, 23. ožujka 2018. - Nacionalni gimnastički centar Aton u Nedelišću i vrijedni dužnosnici međimurskog sporta bili su domaćini 15. sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), čime se nastavio trend gostovanja „olimpijske vlade“ u županijskim sportskim zajednicama.

Nakon pozdravne riječi predsjedatelja sjednice, čelnika HOO-a Zlatka Mateše, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe lokalnog sporta Siniša Krajač, izvijestio je da se kroz razne sportske aktivnosti od vrtićkog uzrasta do rekreativaca u Međimurskoj županiji tijekom sedmogodišnjeg razdoblja investiralo više od milijun i pol kuna.
Dobrodošlicu sportskim dužnosnicima izrazili su brojni domaći dužnosnici: saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik općine Nedelišće Darko Dania, dopredsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mario Vukoja te predsjednik i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić i Tomica Jakopec. U ulozi domaćina je bio član Vijeća HOO-a i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec:
- Drago mi je što smo i ovom sjednicom u Nedelišću uveličali ovogodišnji jubilej - deset godina od otvaranja našega centra i desetu obljetnicu prve gimnastičke olimpijske medalje Filipa Ude…
Od 11 točaka dnevnog reda gotovo svaka je imala konstruktivnu raspravu, ali su i sve odluke jednoglasno prihvaćene. Najprije - izmjena i dopuna kriterija za kategorizaciju sportaša u skijanju, karateu, streljaštvu, boćanju, triatlonu i jiu jitsuu, potom i dopunjeni Financijski plan HOO-a za 2018. godinu. Planirani prihodi povećani su za 1,1 milijun kuna iz vlastitih izvora (sponzorska oprema) na ukupnih 155,1 milijun kuna u ovoj godini, a Program zdravstvene skrbi sa 200.000 kuna povećan je za čak 900.000 kuna zbog troškova inozemnih operacija top olimpijskih kandidata Sandra Sukna (700.000 kuna) i Sare Kolak (200.000 kuna). Zdravstvena komisija HOO-a zatražila je da se prihvate troškovi tih operacija jer ih nije bilo moguće obaviti u Hrvatskoj. HOO će pokriti troškove iz proračunskog iznosa od 3,3 milijuna kuna, prenesenog iz prošle godine.
- Mi moramo tu brzo djelovati i biti uz naše sportaše, to nema alternativu - rekao je predsjednik Mateša.
Glavni tajnik HOO-a Josip Čop naglasio je da takve troškove treba sustavno riješiti u dogovoru s HZZO-om i SDUŠ-om kako se ne bi opterećivali redovni godišnji proračuni sportskih saveza.
Jednoglasno su prihvaćene i izmjene i dopune Razvojnih programa HOO-a za sportaše i trenere. U Razvojni program I. uvršteni su Bruna Duvančić (taekwondo), Laura Čičković i Filip Verčević (hrvanje), Lara Weismann (karate), Mili Poljičak, Noa Vukadin i Dino Prižmić (tenis), dok tenisačica Antonia Ružić nema kriterijski rezultat. U razvojnom programu II/1. od 1. siječnja ove godine su atletičar Ivan Mišković i karatistica Sadea Bećirović. Stolnotenisač Tomislav Pucar je s 28. veljače prestao biti korisnik Razvojnog programa III. zbog prelaska u Olimpijski program Tokio 2020., a osim njega, u isti program uvrštena je i tenisačica Petra Martić. Legendarni Ante Kostelić uvršten je u kategoriju vrsnih trenera HOO-a, a Jurica Capak, također iz skijanja, u kategoriju trenera za razvoj pojedinog sporta. Status u istoj (Capakovoj) kategoriji zadržao je trener bodybuildinga Boris Presečki.
Vijeća HOO-a dalo je pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo mlade Kineskinje Sun Jiayi, koja će pojačati naše stolnoteniske uzdanice, te japanskog judo trenera Satoshija Ishija. Prihvaćeno je i izvješće o nastupu naših sportaša na ZOI-ju u Pjongčangu, kao i prijedlog dvojake poslovne suradnje HOO-a sa sponzorima i donatorima nakon ulaska udruge u sustava PDV-a te dva zahtjeva za pokroviteljstvo HOO-a - travanjskom Krosu Sportskih novosti i dječjem atletskom natjecanju „Erste plava liga - brže, više, jače“. (hoo/vk)