Zagreb, 28. veljače 2018. - Pedeseta skupština Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u zagrebačkom hotelu Panorama počela je odavanjem počasti dvojici bivših članova Vijeća HOO-a Marijanu Hanžekoviću i Danku Radiću, koji su nas napustili početkom ove godine.

Od devet točaka dnevnog reda članovima skupštine najzanimljivije su bile one o izvršenju Financijskog plana za 2017. te prva dva mjeseca ove godine, izmjene Pravilnika o kategorizaciji sportaša, kao i brojna izvješća, od onoga Nadzornog odbora do višestrukog revizijskog.
- Naša su financijska izvješća pozitivna, na tom planu svi su dobili što je planirano i predviđeno, nemamo nikakvih dugova i neispunjenih obveza prema nacionalnim sportskim savezima -konstatirao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u najavi izlaganja glavnog tajnika Josipa Čopa na temu financijskog stanja nacionalne olimpijske udruge.
Zbog dodatnih tri milijuna kuna prihoda od igara na sreću Financijski plan HOO-a za 2018. godinu uvećan je s predviđenih 151.067.209 kuna na 154.067.209 kuna, uz jednoglasno prihvaćenu odluku članova skupštine da spomenuta tri milijuna kuna budu raspoređena nacionalnim sportskim savezima za pripreme i natjecanja hrvatskih sportaša pod njihovim okriljem. To bi zaključno povećalo redovne programe sportskih saveza s oko 82,6 na blizu 85,6 milijuna kuna.
Glavni tajnik Josip Čop istaknuo je gotovo maksimalnu realizaciju Financijskog plana za 2017. godinu, zahvaljujući dobroj dinamici Središnjeg ureda za sport (SDUŠ) u transferiranju novca iz državnog proračuna. Na tom tragu bilo je i financijsko poslovanje HOO-a u prva dva mjeseca, s ostvarenih 23,5 milijuna kuna prihoda, od čega 21,6 milijuna kuna iz državnog proračuna.
Na pozitivno izvješće Nadzornog odbora HOO-a, koje je pročitao predsjednik Ivan Jelenčić, nadovezala se i revizorica Evica Obadić koja je ustvrdila da je prema zaključku vanjske revizije (revizorske kuće Interekspert), HOO poslovao sukladno hrvatskim zakonima, Statutu udruge i pravilima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). A upravo je Statut HOO-a, uz suglasnost MOO-a, doživio izmjenu jednoga članka zbog ulaska HOO-a u sustav PDV-a (kako bi se amortizirao 25-postotni dodatak na sponzorske prihode). O izmjenama Pravilnika o kategorizaciji sportaša govorio je Nevena Šavora, voditelj Odjela za istraživanje i unaprjeđivanje razvojnih programa HOO-a. Između ostaloga, ustvrdio je da se mlađi juniori uvode kao peta kategorija, uz kadete, juniore, mlađe seniore i seniore.
Na kraju skupštine članica Vijeća HOO-a Zvjezdana Tuma Pavlov upozorila je na alarmantne podatke, iznesene na Odboru lokalnih sportskih zajednica, o samo 20 do 30 posto djece u Hrvatskoj koja se bave sportom. Rečenicom „Vratimo djecu na igrališta!, javno je uputila poziv na hitnu akciju i to na državnoj razini. (hoo/vk)