Zagreb, 16. veljače 2018. - Pod predsjedavanjam predsjednika HOO-a Zlatka Mateše 16. veljače održana je 14. sjednica Vijeće. Prije početka rada Vijeće je minutom šutnje odalo počast preminulom dopredsjedniku i članu Vijeća (u tri mandata od 2004. do 2016.) Danku Radiću koji je preminuo u utorak, 13. veljače.

Među 12 točaka dnevnog reda Vijeće je, pod predsjedavanjem predsjednika Zlatka Mateše, raspravilo Programsko i financijsko izvješće (PIF) za 2017. godinu kojeg je detaljno obrazložio glavni tajnik Josip Čop. Prema Izvješću, ukupni prihodi HOO-a u predolimpijskoj 2017. godini bili su 134.202.698 kn od kojih su 122.218.919. sredstva iz državnog proračuna (prihodi od igara na sreću) a koje je dosljednim financijskim praćenjem zahtjeva doznačavao Središnji državni ured za šport (SDUŠ). Dajući visoku ocjenu realizaciji i rezultatima poslovne godine Vijeće HOO-a daje PIF na usvajanje Skupštini koja će se održati 28. veljače u 14 i 30 u hotelu Panorama u Zagrebu.

Pod istom točkom dnevnog reda Vijeće je primilo na znanje programsko izvješće Hrvatske olimpijske akademije (HOA) koja je svojim programima obuhvatila više od sedam tisuća polaznika te Sportske televizije (SPTV) koja je 2017. godine napravila značajan iskorak u domaćim prijenosima i suradnji s nacionalnim sportskim savezima. Prema Izvješću HOO-a koje Vijeće upućuje Skupštini na usvajanje, poslovanje SPTV konsolidirano je jednokratnom otplatom svih kreditnih obveza dugoročnim kreditom uz kamatu od 3,90 i rok otplate od devet godina. Prema dogovoru s Vijeća, detaljno financijsko poslovanje 2017. Sptv će izložiti u travnju ove godine.

Kategorizacija sportaša čije su izmjene i dopune donijele kriterijske i normativne promjene ali kako je naglasio uvodničar u ovu točku, ravnatelj odjela za razvoj i unapređenje sporta u HOO-u Neven Šavora, u pravilu su u korist usklađivanja stvarnog stanja na terenu i kvalitetnog vrednovanja rezultata svih uzrasta sportaša. Raspravu o složenom postupku vrednovanja rezultata Vijeće je zaokružilo odlukom da se prijedlog izmjena kriterija za određene sportove, te izmjene i dopune Pravilnika uputi Skupštini na usvajanje a stručna služba HOO-a upriličit će predstavljanje promjena za članove Vijeće i druge zainteresirane.

Vijeće je usvojilo prijedlog ureda za olimpijski program HOO-a i u korisnike olimpijskog programa za pripremu i nastup na Olimpijskim igrama u Tokio 2020 uvrstilo taekwondoašicu Nikitu Glasnović u kategoriju potencijalnih kandidata s pravom korištenja olimpijske potpore od 1. veljače.  Nikita Glasnović koja se doselila iz Švedske i postala nova članica splitskog taekwondo kluba Marjan i hrvatska reprezentativka, polufinalistica je s Olimpijskih igara u Riju 2016. a na Svjetskom prvenstvu održanom 2017. u južnokorejskom Muzu osvojila je brončanu medalju (do 57 kg). Na prijedlog Hrvatskog vaterpolskog saveza status člana vaterpolske reprezentacije kao Top korisnika olimpijskog programa HOO-a, prestaje vrhunskom hrvatskom vaterpolisti Luki Bukiću. 

Nominacije za korištenje razvojnog programa I, početni dvogodišnji program za darovite mlade sportašice, prošli su tenisač Dino Prižmić (s pravom na 75 posto sredstva) i taekwondašica Tia Slovenc s pravom na puni iznos.

Vijeće je jednoglasno dalo suglasnost kandidaturi Hrvatskog atletskog saveza za organizaciju Europskog ekipnog prvenstva u atletici 2019. godine.
(hoo/rj)