Zagreb, 15. veljače 2018. - Na poziv predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, Vijeće HOO-a održat će u Zagrebu u sjedištu HOO-a 16. veljače, redovnu 14. sjednicu koja počinje u 11 sati.    


Uz osvrt na Zimske olimpijske igre u Pjongčangu koje su u tijeku (9.-25. veljače) i na kojima sudjeluje 20 hrvatskih olimpijaca, Vijeće će intenzivno raditi na planskim, kriterijskim i izvještajnim dokumenima koji su osnova za daljnje promišljanje olimpijskog ciklusa do 2020. godine i odluke Skupštine HOO-a koja će se održati do kraja veljače. 


Vijeće na dnevnom redu ima prijedlog izmjena i dopuna financijskog plana za 2018. u kojoj bi nacionalni sportski savezi trebali, zahvaljujući dobrim prihodima od igara na sreću i dosljednom financijskom izvršenju uplata Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ), uprihoditi tri milijuna više za programe priprema i natjecanja.

Pred Vijećem je rasprava o Programskom i financijskom izvješću (PIF) za predolimpijsku 2017. godinu koja je bila završnica priprema za kvalifikacijsku provjeru i nastup hrvatskih sportaša na ZOI Pjongčang te prva godina primjene Projekta OI Tokio 2020. Ukupno 242 odličja hrvatskih sportaša u prethodnoj godini a istaknuta u izvješću, znače kontinuitet uspješnosti hrvatskih sportaša u međunarodnoj sportskoj konkurenciji što je, uz druga područja, predmet izvještavanja o programima nacionalnih sportskih saveza. Prilozi godišnjem Izvješću HOO-a su izvješća Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Sportske televizije (SPTV).

Posebna točka dnevnog reda su izvješća o provedbi razvojnih programa koje sportaši imaju na raspolaganju u programu javnih potreba sporta u djelokrugu HOO-a. Analiza stručne službe o brojnosti i vrsnosti korištenja ovih mogućnosti odredit će odluke Vijeća o izvršenju novih prijedloga ulaska u program 2018. Vijeće će raspraviti nacrt izmjena i dopuna pravilnika o kategorizaciji sportaša koje bi slijedile dinamiku u sustavima natjecanja te kriterijske rezultate na najvišim međunarodnim razinama.

Na dnevnom redu Vijeća ukupno je 12 točaka dnevnog reda a među njima su još dogovor i priprema za 50. sjednicu Skupštine HOO-a te informacija o izradi novog Zakonu o sportu.

(hoo/rj)