Zagreb, 17. siječnja 2018. - Na današnji dan prije 26 godina hrvatski sportaši postali su dijelom međunarodne olimpijske obitelji. Samo dva dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 17. siječnja 1992. godine, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) primio je u privremeno članstvo Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

Tadašnji predsjednik MOO-a Juan Antonio Samaranch ispunio je obećanje ratom pogođenoj Hrvatskoj, omogućivši našim sportašima da već 8. veljače 1992. godine nastupe prvi put pod svojom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu. Iste godine naši su olimpijci premijerno nastupili i na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni, a s tih, također povijesnih, Igara stigla su i prva odličja za neovisnu Hrvatsku. Tradicija je nastavljena i na idućim OI (kasnije i ZOI), a iznimno respektabilnom sportskom članicom svjetskog olimpijskog pokreta naša se zemlja potvrdila osvajanjem dosad rekordnih 10 olimpijskih medalja u Rio de Janeiru 2016. godine.

Predsjednik i glavni tajnik HOO-a, Zlatko Mateša i Josip Čop, čestitali su svim bivšim i aktualnim sportašima, trenerima i sportskim djelatnicima obljetnicu primitka hrvatskih sportaša u međunarodnu olimpijsku obitelj. (hoo/vk)