Zagreb, 8. prosinca 2017. - Nakon što su judašice JK Vinkovci krajem studenoga ove godine u njemačkom Wuppertalu osvojile brončano odličje na klupskom Europskom prvenstvu, a povodom 45. rođendana kluba, ugostio ih je i Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

U “festivalu” ženstvenosti i sportske elegancije kroz hodnike nacionalne olimpijske udruge ušetale su kao na modnoj reviji: Tena Šikić (kateg. do 52 kg), Tihea Topolovec (do 57 kg), Lucija Babić (do 63 kg), Barbara Matić (do 70 kg) i Ivana Šutalo (+70 kg).
Nakon pozdravne riječi dopredsjednice HOO-a Morane Paliković Gruden, koja je goste upoznala s radom nacionalne olimpijske udruge, glavni tajnik HOO-a Josip Čop čestitao je djevojkama i predsjedniku kluba Tomislavu Čuljku na osvojenom odličju:
- Osim vas koje ste najzaslužnije, čestitka pripada i Hrvatskom judo savezu koji je nedavno dobio svjetsko priznanje kao savez koji se najbolje razvija. Nadam se da će se nastaviti vaš trofejni put i, ponajprije preko vas, uspjesi hrvatskog juda…
Čelnik kluba Tomislav Čuljak pojasnio je kako je europska klupska bronca vrhunac vinkovačkih judaš(ic)a u gotovo polstoljetnoj povijesti:
- Četiri puta pokušavali smo stići do uspjeha na klupskom EP-u, ali najviše što smo ostvarili bilo je peto mjesto prošle godine u Beogradu. Sada smo se bolje ekipirali i osvojili medalju, a ona je najbolja čestitka svim našim članovima za 45. rođendan kluba. Očekujem da ćemo se već iduće godine boriti za još sjajnije odličje.
Predsjednica Hrvatskog judo saveza i dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak nazvala je uspjeh vinkovačkog kluba povijesnim:
- Upravo smo ovih dana spominjali problem ekipnog ženskog sporta kod nas. MOO nam za budućnost nameće mješovite ekipe i zato će sportašice do ovakvih rezultata moći doći uglavnom kroz klupski sport. Naš sport, judo, raste u svijetu i zato me dodatno veseli ovaj uspjeh naših judašica…
Splićanka u vinkovačkim redovima Barbara Matić najbolje je opisala ozračje u ekipi: - Meni je u Vinkovcima domaća ekipa i domaće atmosfera i jako sam sretna što smo osvojile ovu medalju…
Prije nego im je uručio prigodne darove, glavni tajnik HOO-a Josip Čop upoznao je vrsne judašice, sve redom studentice, i sa zajedničkom projektom HOO-a i MORH-a o zapošljavanju vrhunskih sportašica i sportaša u državnim ustanovama. (hoo/vk)