Zagreb, 8. prosinca 2017. - Temeljem prošlogodišnjeg potpisanog sporazuma s Kubanskim olimpijskim odborom o suradnji te razmjeni iskustava i stručnjaka u području sporta, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateša ugostio je kubanskog veleposlanika Juana Antonija Fernandeza Palaciosa sa suradnicima.

U sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj i potpisivanja međudržavnog sporazuma u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kubanski veleposlanik sa sjedištem u Beču odazvao se na sastanak u HOO, kako bi se konkretizirale zajedničke akcije iz prošlogodišnjeg sporazuma. Sastanku je nazočilo i izaslanstvo Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, predvođeno dekanom Tomislavom Krističevićem i njegovim prethodnikom na toj dužnosti Damirom Knjazom, kao i čelni ljudi četiriju nacionalnih saveza čiji su sportovi identificirani kao pogodni za hrvatsko-kubansku suradnju (bejzbol, judo, vaterpolo i futsal).
 

Nakon pozdravne riječi predsjednika HOO-a Mateše, veleposlanik Fernandez Palacios je istaknuo da Kuba i Hrvatska imaju brojne sličnosti - od veličine država i broja stanovnika do „susjednih“ mjesta na ljestvici osvojenih olimpijskih medalja na Igrama u Rio de Janeiru.
Konkretizacija suradnje ogleda se u najavi Kineziološkog fakulteta da je spreman sudjelovati u razmjeni studenata (ali i iskustava iz sportske dijagnostike), uz prethodno potpisan ugovor s istovrsnom institucijom na Kubi. Hrvatski judo savez i predsjednica Sanda Čorak nude za okvir suradnje Program judo u školama, prihvaćen od našeg Ministarstva znanosti i obrazovanja te nagrađen međunarodnom priznanjem. Kubanci imaju bolje razvijen muški judo, Hrvatska žensku inačicu, što otvara mogućnost međusobne razmjene iskustava za obostrani boljitak. Predsjednik vaterpolskog saveza Perica Bukić spomenuo je kako Hrvatska obiluje vrsnim trenerima, pa bi za razvoj kubanskog vaterpola, primjerice, odlična bila stručna radionica eminentnog gosta Ratka Rudića. Jednako tako, stručnu pomoć za razvoj futsala ponudio je Boris Durlen, predsjednik HNS-ove Komisije za razvoj futsala i dopredsjednik Uefine komisije za futsal. Veleposlanik se složio s prijedlogom, ustvrdivši da na Kubi raste popularnost nogometa i futsala.

S druge strane, baseball kao perjanica kubanskog sporta otvara mogućnost suradnje u suprotnom pravcu - za slanje trenera u Hrvatsku. Otvorenost za suradnju iskazali su predsjednik Hrvatskog baseball saveza Osvaldo Vavra i Krunoslav Karin, glavni tajnik Europske baseball federacije. Ravnatelj HOO-ova Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa Neven Šavora istaknuo je kako postoji još sportskih područja za suradnju Hrvatske s Kubom - hrvanje, boks, odbojka…

U prvom kvartalu iduće godine hrvatsko sportsko izaslanstvo pozvano je u posjet na Kubu, a tada bi se strebala još više konkretizirati ugovorena suradnja dvaju olimpijskih odbora. (hoo/vk)