Lausanne, 5. prosinca 2017. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) suspendirao je ruski olimpijski odbor za sudjelovanje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u veljači iduće godine, ali dopustio je nastup pod olimpijskom zastavom pojedinim ruskim sportašima "neokaljanim" dopingom.

Naime, Izvršni odbor MOO-a u utorak je raspravljao o nalazima Povjerenstva koje je predvodio bivši švicarski predsjednik Samuel Schmid, a koje se bavilo sustavnom manipulacijom antidopinškog sustava u Rusiji. Schmidovo izvješće posebno se odnosilo na kršenje pravila u antidopinškom laboratoriju tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Nakon više od 17 mjeseci opsežnog rada, Schmidova komisija prikupila je dokaze i održala rasprave sa svim glavnim akterima. Inače, MOO nije imao mogućnost provesti ovako opsežnu istragu prije Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine, nego je odluku prepustio pojedinim međunarodnim sportskim federacijama, a rezultat toga bio je nastup 70 posto ruskih sportaša u Brazilu.
Zbog zloporabe dopinga pod patronatom države dužnosnicima ruskog Ministarstva sporta MOO će uskratiti akreditacije za ZOI u Pjongčangu 2018., a među suspendiranima su i predsjednik ruskog olimpijskog odbora (ROO) i član MOO-a Aleksandar Žukov, ministar sporta Vitalij Mutko (trenutačno prvi čovjek ruskog domaćinstva nogometnog Mundijala 2018.), kao i njegov zamjenik Jurij Nagornjih. Oni su isključeni iz olimpijskog pokreta, drugim riječima - iz sudjelovanja na svim budućim olimpijskim igrama. MOO zadržava pravo poduzimanja sankcija i protiv drugih osoba uključenih u inkriminirani ruski antidopinški sustav pa je tako odlučeno da se Dmitrij Černjišenko, bivši izvršni direktor Organizacijskog odbora ZOI-ja u Sočiju 2014., povuče iz Koordinacijskog povjerenstva za Peking 2022. godine. U financijskom smislu, ruski olimpijski odbor sve ovo će stajati 15 milijuna dolara - ima obvezu nadoknaditi troškove MOO-ove/WADA-ine istrage te uspostaviti nezavisno tijelo za antidopinška testiranja i izgradnju globalnog antidopinškog sustava.

- Doping u ruskom sportu dosad je neviđeni napad na integritet međunarodnog olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju ruskog olimpijskog odbora sa ZOI-ja 2018. godine logičan je odgovor na sustavni doping sportaša te države, a uslijedila je zbog zaštite sportaša koji nikada nisu i nikada neće koristiti doping - kategoričan je bio predsjednik MOO-a Thomas Bach na press-konferenciji u Lausannei.

Unatoč rigoroznoj kazni ruskom olimpijskom odboru, MOO je odlučan zaštititi prava ruskih sportaša "neokaljanih" dopingom, te ih je pozvao da pojedinačno ili ekipno nastupe pod olimpijskom zastavom i himnom, a pod imenom "Olimpijski sportaš Rusije", engl. OAR. (hoo/vk)