Zagreb, 25. studenoga 2017. - Zgrada Hrvatskog sabora na Markovu trgu u Zagrebu privremeno je postala oaza sportaša i sportskih dužnosnika, točnije - zaslužnika koji su za iznimna postignuća i doprinos razvoju sporta dobili Državnu nagradu Franjo Bučar.

Kao i svake godine, najveće priznanje na području sporta, nazvano po ocu hrvatskog olimpizma, na svečanosti Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) primilo je 12 laureata za postignuća u minulih 12 mjeseci, a dodijeljene su i tri nagrade za životno djelo.
Zlatni rukometni olimpijac (iz Muenchena 1972.) Zdenko Zorko, dubrovačka odbojkaška trenerica i dužnosnica Zina Urlić te zlatni vaterpolski olimpijac iz Ciudad de Mexica 1968., kasnije i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora od 2000. do 2002. godine, Zdravko Hebel (posthumno) dobitnici su Bučarove nagrade za životno djelo.
Godišnja priznanja dobili su: Deni Lušić, Luka Lončar i Ivica Tucak (vaterpolo), Dina Levačić (daljinsko plivanje), Edi Stipić (kondicijski trener), Igor Boraska i Tihomir Franković (veslanje), Jozo Jakelić (jedriličarski trener), Valentina Pereglin (samostrel), Vlado Lisjak (hrvanje), Ratko Kovačić (paraolimpijski dužnosnik) i Edo Pezzi (sportski novinar).
Osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, laureati Nagrade za životno djelo dobili su i novčani iznos od 50.000 kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna neto.
Odluku o dobitnicima nagrada za 2017. godinu donio je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar u sastavu: Damir Knjaz, Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Jelić Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat. (hoo/vk)