Zagreb, 25. studenoga 2017. - Završni dan 46. opće skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO) prošao je u prezentacijama ovogodišnjih i budućih sportskih događaja pod patronatom EOO-a. Bio je to logičan nastavak na spektakularne olimpijske prezentacije – Pjongčanga 2018., Tokija 2020., ZOI-ja u Pekingu 2022., te Pariza 2024., grada domaćina Igara XXXIII. olimpijade.


U tom novom serijalu viđene su videoprezentacije s ovogodišnjih priredbi Europskog festivala olimpijske mladeži (EYOF) - zimskog izdanja u turskom Erzurumu i ljetnog u mađarskom Györu. Na svoje su došle i prezentacije budućih priredbi EYOF-a - Sarajevo i Istočno Sarajevo (BiH), domaćini zimske inačice 2019., te Baku, organizator ljetnog festivala iste godine. Pljeskom je nagrađeno i izvješće s XII. Igara malih europskih država, održanih u San Marinu. Zanimljivo je bilo i izlaganje predstavnika EOO-ova EU-ureda iz Bruxellesa, u čijem će članstvu od 1. siječnja 2018. biti i HOO, što otvara vrata boljoj participaciji naših sportskih projekata u EU-fondovima. Za kraj su se o “čistoći” sporta na europskim prostorima očitovali i predstavnici Svjetske antidopinške agencije (WADA), točnije - vodstvo njezina europskog regionalnog ureda. Odluka o nastupu ruskih sportaša na ZOI-ju 2018. u nadležnosti je MOO-a, tako da ovo izvješće nije ulazilo u spomenute ingerencije.

Na glavnoj pozornici Kristalne dvorane hotela Westin okupili su se i (većinom reizabrani) članovi vodstva udruge, proizašli iz izbornog dijela skupštine u petak: predsjednik Janez Kocijančič (Slovenija), dopredsjednik Niels Nygaard (Danska), glavni tajnik Raffaelle Pagnozzi (Italija) te rizničar Kikis Lazarides (Cipar). Pridružili su im se članovi Izvršnog odbora u sazivu do 2021.: Hasan Arat (Turska), Alejandro Blanco (Španjolska), Jean-Michel Brun (Francuska), Spyros Capralos (Grčka), Daina Gudzineviciute (Litva), Liney Rut Halldorsdottir (Island), Andrzej Krasnicki (Poljska), Jozef Liba (Slovačka), Peter Mennel (Austrija), Zlatko Mateša (Hrvatska), Bill Sweeney (Velika Britanija) i Đorđe Višacki (Srbija).

Tradicionalno za kraj skupštine potvrđen je domaćin njezina 47. izdanja koje će se 2018. godine održati u španjolskoj Marbelli.
Hrvatskom olimpijskom odboru sa svih strana stizale su čestitke za organizaciju EOO-ve opće skupštine 2017. godine. Čulo se to i u završnim govorima vodećih dužnosnika EOO-a koji su prigodno nagradili prvog operativca HOO-a Josipa Čopa, kao i sve sudionike organizacijskih službi.

- Jako sam zadovoljan skupštinom EOO-a, sve je bilo odlično organizirano i bilo mi je zadovoljstvo raditi u Zagrebu - izjavio je predsjednik EOO-a Janez Kocijančić na press-konferenciji nakon 46. opće skupštine olimpijske udruge Starog kontinenta.
Čelnik EOO-a najavio je svijetlu budućnost projekta Europskih igara (uz modernizaciju nekih sustava natjecanja, kao u slučaju atletike) te bolju zemljopisnu raspršenost budućih domaćina.

(hoo/vk)