Zagreb, 23. studenoga 2017. - Dan uoči početka 46. opće skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Zagrebu, u hotelu Westin dogodilo se nekoliko iznimno zanimljivih sastanaka.

Radno ozračje započelo je sjednicom Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora, pod predsjedavanjem čelnika udruge Janeza Kocijančiča. Prihvaćeno je financijsko izvješće za godinu na izmaku, kao i projekcija financijskih potreba za iduću godinu, raspravljalo se i o statusu Europskih igara, uz zaključak da su perspektive tog natjecanja iznimno dobre. Tome će svakako pripomoći i novi format atletskog natjecanja. Prezentacija “Novog, dinamičnog formata atletike”, kako je nazvan, dogodila se tijekom potpisivanja ugovora između predsjednika Europskih olimpijskih odbora (Janez Kocijančič) i Europske atletske udruge (Svein Arne Hansen), čime je otvoren put primjeni spomenute inovacije na Europskim igrama u Minsku 2019. godine. Inače, prema novom konceptu “kraljice sportova”, momčadski/ekipno natjecali bi se predstavnice i predstavnici 30 država u deset disciplina kroz pet dana, uz dvosatni dnevni program. Atletičarke i atletičari bit će podijeljeni u šest skupina po pet ekipa, a nokaut-sustavom kroz četiri kruga, isfiltrirale bi se one najbolje. Ideja je još u razradi, a generalna proba trebala bi se dogoditi na nekom mlađedobnom atletskom natjecanju u 2018. godini.

- Sve bi trebalo biti puno dinamičnije te atraktivnije i za gledatelje i za sponzore - poruka je predsjednika Europske atletske udruge Sveina Arnea Hansena koji je izrazio želju i za dolaskom na zagrebački atletski miting.

U prijepodnevnim satima održan je sastanak čelnika Europskog fair play pokreta (EFPP), Christiana Hinterbergera i glavnog tajnika Ioannisa Psilopoulosa, s predsjednicom Hrvatskog fair play odbora (HFPO) Danirom Bilić, hrvatskom članicom u IO-u EFPP-a Biserkom Vrbek i ostalim članovima HFPO-a. Predstavljen je spektar aktivnosti našeg fair-play odbora, a na kraju sastanka Danira Bilić je pozvala čelnike EFPP-a na svečano obilježavanje 10. obljetnice naše fair play udruge 15. prosinca u Zagrebu.
U predvečernjim satima u hotel Westin je stigao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, koji će biti jedan od govornika u uvodnom dijelu skupštine EOO-a (petak u 9.00). Nakon prvog dijela zasjedanja, peteročlano izaslanstvo posjetit će i državnu poglavaricu Kolindu Grabar Kitarović (14 sati). Potom će uslijediti izborni proces EOO-a, u kojem je jedan kandidat za predsjednika, (aktualni čelnik Kocijančič), dvojica za dopredsjednika i 23 kandidata za 12 mjesta u Izvršnom odboru udruge.
Prvi skupštinski dan završit će u svečarskom tonu - dodjelom olimpijskih nagrada i EOO-va trofeja Piotr Nurowski najboljem mladom sportašu Europe na gala večeri u 20 sati. Izravni prijenos skupštine EOO-a može se pratiti na Sportskoj televiziji. (hoo/vk)