Zagreb, 22. studenoga 2017. - Nakon Dubrovnika 2004. godine, Hrvatska je ponovno domaćin skupštinskom zasjedanju Europskih olimpijskih odbora (EOO), ovom prigodom 24. i 25. studenoga 2017. godine u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Na 46. općoj skupštini EOO-a i popratnim događajima, povezanima s njom, nazočit će oko 280 izaslanika iz nacionalnih olimpijskih odbora država Starog kontinenta, kao i gostiju iz svijeta.

Već u četvrtak (23. studenoga) od 9 do 13 sati zasjedat će Izvršni odbor EOO-a, čiji je član i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša. Njemu će se pozdravnim govorima na otvaranju skupštine (u petak, 24. studenoga u 9 sati) pridružiti i čelnik EOO-a Janez Kocijančič te gost skupštine, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach. Istoga dana (petak, u 14 sati) tri će se spomenuta predsjednika olimpijskih udruga (MOO-a, EOO-a i HOO-a), u društvu čelnika ANOC-a šeika Ahmada Al-Fahada Al-Sabaha, sastati na Pantovčaku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

U sklopu gala-večere (u petak od 20.30) članovi skupštine EOO-a izabrat će najboljeg mladog sportaša Europe i dodijeliti sedmu po redu Nagradu Piotr Nurowski.
U sadržajnom smislu, dnevni red skupštine EOO-a obilovat će izvješćima, od revizorsko-financijskih do onih o održanim i nadolazećim sportskim priredbama. Ipak, potkraj prvoga dana zasjedanja opća skupština EOO-a dobit će i izborni pridjevak. Birat će se predsjednik, dopredsjednik, glavni tajnik, rizničar i članovi Izvršnog odbora za mandatno razdoblje do 2021. godine. No, budući da je jedini istaknuo predsjedničku kandidaturu, izvjesno je da će Slovenac Janez Kocijančič ostati na čelu udruge s novim mandatom.
Skupština Europskih olimpijskih odbora završava s radom u subotu (u 13 sati), za kada je predviđeno i obraćanje medijima. (hoo/vk)