Zagreb, 13. studenoga 2017. - Kako ili u kojoj mjeri Republika Hrvatska treba novčano nagrađivati svoje dokazano najbolje veleposlanike - sportaše koji na velikim natjecanjima osvajaju odličja za Lijepu našu? Prema najnovijem prijedlogu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, u budućnosti bi se u te svrhe iz državnog proračuna izdvajao bitno veći novac, a nagrade bi bile gotovo dvostruko veće nego do sada.

 

S obzirom na važeću Uredbu o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, potrebno je detaljnije propisati kriterije za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća i povećanjem novčanih iznosa državnih nagrada poticati mlade ljude na uključivanje u sport i aktivne športaše na postizanje vrhunskih rezultata. Hrvatski olimpijski odbor (HOO) višekratno je inicirao takav prijedlog prema Vladi RH i Središnjem državnom uredu za šport. Priloženi tekst Nacrta prijedloga nove Uredbe na tragu je HOO-ove inicijative jer predviđa povećanje iznosa državnih nagrada. 

 

Dakle, pozivaju se svi zainteresirani za sudjelovanje u izradi nacrta Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća. Uočite li nedostatke u priloženom tekstu ili smatrate da je nešto potrebno izmijeniti u priloženom Nacrtu prijedloga Uredbe, obavijestite pismeno o tome Hrvatski olimpijski odbor ili primjedbu samostalno objavite u sklopu javnog savjetovanja na dolje navedenom linku. Savjetovanje je otvoreno još u idućih desetak dana, krajnji rok je 24. studenoga 2017. godine. Svi prijedlozi i primjedbe mogu se dati/poslati na: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=6343, uz prethodno odrađenu registraciju. (hoo/vk)