Prag, 5. studenoga 2017. - Predstavnici čak 205 nacionalnih olimpijskih odbora okupili su se prvih dana mjeseca studenoga na XXII. glavnoj skupštini udruge nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) u Pragu. Dosad najvećem skupštinskom okupljanju te udruge u praškom hotelu Hilton nazočilo je rekordnih 1300 izaslanika.

Među njima su bili i čelni ljudi Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop. Iako je Češka bila domaćin, u toj se ulozi osjećao i čelnik ANOC-a šeik Ahmad Al-Sabah. Eminentnom skupu olimpijskih dužnosnika nazočio je i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach. 

Izražavajući oduševljenje što će se Olimpijske igre 2024. godine vratiti u Europu kroz domaćinstvo Pariza, predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Janez Kocijančič u svom je obraćanju skupštini ANOC-a referirao o svim aktivnostima koje kontinentalna udruga (EOO) provodila posljednjih godina. Pozivajući se na vrlo pozitivna iskustva s premijernih Europskih igara u Bakuu, Kocijančič je s osobitim zadovoljstvom najavio sljedeće EI - u Minsku 2019. godine. Naravno, najavio je i skorašnju zagrebačku skupštinu EOO-a (24. i 25. studenoga) te iskazao podršku naporima vodstva ANOC-a u postizanju svekolikog napretka u renoviranju udruge. 

Na kraju zasjedanja skupštinari ANOC-a su donijeli Rezoluciju, a među njezinim najvažnijim zaključcima potrebno je spomenuti: snažnu podršku MOO-ovu olimpijskom programu (Olimpijskoj Agendi 2020), kao i Organizacijskom odboru ZOI-ja 2018. u Pjongčangu u sigurnosnom aspektu održavanja Igara, potporu borbi za čistoću sporta (protiv dopinga) i alatima olimpijskog pokreta za zaštitu sportaša od zlostavljanja i uznemiravanja u sportu, najavu unaprjeđenje suradnje nacionalnih olimpijskih odbora i sveučilišnog sporta…
Sukladno približavanju kraja godine, predstavnici ANOC-a su dodijelili i nagrade najboljim sportašicama i sportašima s pet kontinenata. Europski laureati su skijaš Marcel Hirscher iz Austrije i plivačica Sarah Sjoestroem iz Švedske. (hoo/vk)