Lausanne, 1. studenoga 2017. - Osvajač zlatne olimpijske medalje u skijaškom trčanju Rus Aleksandar Legkov i njegov kolega iz reprezentacije Jevgenij Belov zbog dopinga su kažnjeni doživotnom zabranom natjecanja na Olimpijskim igrama, priopćio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Legkov i Belov prvi su ruski sportaši kažnjeni prema novom anti-doping pravilniku koji je napravljen nakon opsežne istrage MOO-a i dokazivanju sustavnog dopinga i manipuliranja uzorcima u ruskom sportu.


Legkov je na ZOI-ju u Sočiju osvojio zlato u "kraljevskoj" disciplini na 50 kilometara te srebro u štafeti 4x10 km, a zbog njegova dopinga cijela će ruska štafeta izgubiti tu medalju. Legkov i Belov neće moći dobiti akreditacije na budućim Zimskim olimpijskim igrama. Iako MOO nije naveo kakav su dopinški prekršaj napravili ruski skijaši-trkači, očekuje se šire izviješće kroz nekoliko dana, uz moguće sankcije za još nekolicinu ruskih sportaša koji su sudjelovali na ZOI-ju u Sočiju.

MOO ponovno testira sve uzorke ruskih sportaša iz Sočija, nakon što je šef moskovskog antidoping laboratorija Grigorij Rodčenkov potvrdio da se uvelike manipuliralo tim uzorcima.
Izvršni odbor MOO-a početkom će prosinca donijeti konačnu odluku o nastupu ruskih sportaša na ZOI-ju u Pjongčangu. (hina/hoo)