Zagreb, 29. listopada 2017. - Hrvatska juniorska uzdanica Tin Lučin (rođ. 1999.) i slovenska rukometna nada Domen Makuc (rođ. 2000.) dobitnici su Nagrade Iztok Puc, koja im je uručena uoči prijateljske utakmice Hrvatska - Slovenija (21-20) u zagrebačkoj Areni.

Nagradu rukometnim talentima dviju država utemeljili su 2013. godine Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Slovenski olimpijski komitet (OKS) u znak sjećanja na olimpijca Iztoka Puca koji nas je prerano napustio u 46. godini života.

Iztok Puc je rođen 14. lipnja 1966. godine u Slovenj Gradecu. Svoju impresivnu rukometnu karijeru započeo je u RK Šoštanj. Najveći trag ostavio je igrajući za RK Borac Banja Luka, RK Celje i posebno u dresu RK Badel 1862 Zagreb, s kojim je osvojio dva naslova europskog prvaka (1992. i 1993.). Kao rukometni olimpijac nastupao je za tri države - SFRJ, Hrvatsku i Sloveniju. U trofejnoj kolekciji ima dvije olimpijske medalje - broncu u dresu bivše zajedničke države iz Seula 1988. godine i povijesno zlato s hrvatskom reprezentacijom iz Atlante 1996. godine. U hrvatskom dresu osvojio je još i srebro na SP-u 1995. na Islandu i broncu na EP-u 1994. u Portugalu. Kao član hrvatske zlatne momčadi iz Atlante dobitnik je Državne nagrade sporta Franjo Bučar te odlikovan državnim odličjem - Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara 1996. godine.
Na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine Puc je zaigrao za rodnu Sloveniju, s kojom je zauzeo osmo mjesto. Preminuo je na Floridi (SAD) nakon teške bolesti u listopadu 2011. godine.

Sjećanje na Iztoka Puca (65 nastupa za Hrvatsku i 34 za Sloveniju) oživotvoreno je kroz statuu, plaketu i novčanu nagradu HOO-a i OKS-a rukometašima do 18 godina. Svake godine Pucovu nagradu svojim najvećim nadama uručuju predstavnici Hrvatskog i slovenskog rukometnog saveza. I ovogodišnji laureati, Tin Lučin i Domen Makuc, dobili su velik podstrjek za nastavak karijera jer u Iztoku Pucu imaju sjajnog uzora. (hoo/vk)