Montreal, 8. listopada 2017. - Hrvatski gimnastičar Tin Srbić (21) osvojio je na Svjetskom prvenstvu u Montrealu naslov svjetskog prvaka na preči, što je ujedno i najveći uspjeh u povijesti hrvatske gimnastike.


Srbić je u kvalifikacijama bio ukupno treći, a u premijernom nastupu na SP-u Zagrepčanin je stigao do nevjerojatnog uspjeha. Tin je u kvalifikacijama odradio vježbu za ocjenu 14.366, a u finalu je bio još bolji (14.433) i to mu je donijelo uvjerljivo zlato, ispred Nizozemaca Epkea Zonderlanda (14.233) i Barta Deurlooa (14.200). Član zagrebačkog kluba Hrvatski sokol ostavio je iza sebe europskog prvaka Švicarca Pabla Braeggera i još nekolicinu puno iskusnijih suparnika te je priredio veliko iznenađenje na preči.

- Dobro sam se osjećao uoči nastupa, bio sam usredotočen samo na vlastitu izvedbu. Govorio sam sebi: samo napravi ono što si radio svaki dan na treningu i bit će dobro. Bilo je to nevjerojatno finale. Presretan sam zbog ovoga uspjeha, ali morat ću prespavati da shvatim što se stvarno dogodilo - riječi su senzacionalnog gimnastičkog svjetskog prvaka.

Hrvatska gimnastika dosad je na svjetskim prvenstvima osvojila samo jednu medalju i to Marija Možnika koji je 2014. godine bio brončani, također na preči. Naravno, svima nam je u sjećanju i srebrno olimpijsko odličje Filipa Ude na konju s hvataljkama u Pekingu 2008. godine.

Redoslijed finala: 1. Tin Srbić (HRV) 14.433, 2. Epke Zonderland (Niz) 14.233, 3. Bart Deurloo (Niz) 14.200, 4. Pablo Braegger (Švi) 13.733, 5. Hidetaka Miyachi (Jap) 13.733, 6. David Beljavskij (Rus) 13.533, 7. Randy Leru (Kuba) 13.100, 8. Oliver Hegi (Švi) 12.733.

 

Senzacionalnu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Montrealu Tinu Srbiću čestitali su predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora - Zlatko Mateša i Josip Čop.
Dragi Tine,
svojim gimnastičkim izvedbama na preči zadivio si nas, kao i sve poklonike sporta u Lijepoj našoj. Ponosni smo na tvoj pothvat, ostvaren u najjačoj svjetskoj konkurenciji, i u ime hrvatske olimpijske obitelji od srca ti čestitamo osvajanje zlatnog odličja, najsjajnije kolajne u povijesti naše gimnastike.

(hoo/vk) (Hina xrš yrš)