ZAGREB, 18. rujna 2017. (Hina/Hoo) - Dina Levačić (21), članica kluba daljinskog plivanja Split, postala je u nedjelju prva Hrvatica koja je preplivala La Manche.


Dina je preplivala ukupno 45km za 11 sati i 42 minute. Temperatura mora je bila 16.5 stupnjeva, temperatura zraka na startu 7 stupnjeva, u podne oko 15 stupnjeva i na kraju plivanja oko 10 stupnjeva Celzijusa. Uložila je krajnje napore, borila se do zadnjeg zaveslaja, te je izašla na Francusku obalu predvečer. Kanal je u najužem dijelu (Folkeston - Cap Griz Nez) širok 34km, međutim, zbog izuzetno jakih struja uvijek se otpliva mnogo više. Isto tako, izazov je predstavlja i niska temperatura mora, a pravilo preplivavanja je da se ne smije koristiti ništa osim običnog plivačkog kostima.

Osim što je postala prva žena iz Hrvatske koja je ostvarila ovaj pothvat, postala je tek šesta osoba u svijetu i druga žena koja je dosegla Trostruku krunu unutar 90 dana.
Trostruka kruna je preplivavanje kruga oko Manhattana (46km), preplivavanje kanala Catalina (34km) i La Mancha. Dina je otplivala oko Manhattana 25. lipnja, kanal Catalina 3. kolovoza i La Manche 17. rujna ove godine. Dina Levačić ima 21 godinu, studentica je 4. godine Edukacijsko Rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.


U ime hrvatske olimpijske obitelji, Dini Levačić čestitali su čelnici HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop;  "Draga Dina, čestitamo ti na pothvatu dostojnog najvećih sportskih uspjeha hrvatskih velikana. Hvala ti na ovoj izvanrednoj promociji hrvatskog sporta a posebice daljinskog plivanja. Hrvatska olimpijska obitelj ti želi u svemu dobar uspjeh i zdravlje. Sve čestitke i stožeru Hrvatskog saveza daljinskog plivanja", stoji u čestitci.