Zagreb, 8. rujna 2017. - Na poziv predsjednika Zlatka Mateše, Hrvatski olimpijski odbor proslavit će 12. rujna u 13 sati u hotelu Panorama 25. obljetnicu prvog nastupa hrvatskih sportaša na ljetnim Olimpijskim igrama - OI Barcelona 1992.


Poziv su dobili članovi prve hrvatske olimpijske delegacije Barcelona 1992. među kojima je bio 41 sportaš, sedam trenera i 14 vođa ekipa, a pod vodstvom tadašnjeg šefa Misije, Marijana Malovića. Barcelona nije bila samo pitanje prava nastupa nakon privremenog ali ključnog priznanja MOO-a u siječnju iste godine nego i prilike da se unatoč završenim kvalifikacijama za Igre, napravi najbolji izbor sportaša i postignu maksimalno dobri rezultati.

Prvi hrvatski sportaši koji su osvojili olimpijsko odličje bili su teniski par Goran Ivanišević i Goran Prpić koji su osvojili broncu, nakon čega je Ivanišević osvojio broncu i u pojedinačnoj konkurenciji. Njegova je medalja prvo pojedinačno olimpijsko odličje za neovisnu i samostalnu Hrvatsku.

Dvije teniske bronce i srebro hrvatskih košarkaša u finalnom nadmetanju s ekipom SAD-a bili su uvod u veliki hrvatski sportski olimpijski uspjeh koji traje a danas broji 44 olimpijska odličja, od kojih su 33 sa ljetnih, a 11 sa zimskih Olimpijskih igara. (hoo/rj)


OI Barcelona 1992. s podacima i biografijama olimpijaca

Olimpijske igre Barcelona 1992.