Ispis

Lausanne, 3. kolovoza 2017. – Prepoznavši iznimno važnu ulogu trenera u razvoju i sportskom uspjehu olimpijaca, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je 2. kolovoza raspisao natječaj za godišnju nagradu za životno djelo kojom će se ove godine prvi put nagrađivati treneri.


O uvođenju ove nagrade odlučio je Izvršni odbor MOO-a, na preporuku svoje Komisije za prateće osobe. „Ova nagrada je priznanje temeljne uloge trenera i njegove važnosti u životu sportaša i njegovoj karijeri, kako na terenu tako i izvan njega“ rekao je Sergey Bubka, predsjednik Komisije MOO-a.
„Treneri pomažu sportašima kako bi se razvili i postigli najbolje moguće rezultate. Nisu samo sportski instruktori, već i ključan izvor podrške i ohrabrenja tijekom sportaševe karijere. Treneri postaju mentori i savjetnici, ali i zaštitnici sportaševog zdravlja i integriteta. Stoga ne čudi da odnos trenera i sportaša ima značajan utjecaj na sportaševo zadovoljstvo, motivaciju i rezultate“ obrazlažu iz MOO-a razlog za uvođenje ove nagrade.


Nagrada MOO-a za životno djelo trenerima dodijelit će se jednom umirovljenom treneru i jednoj umirovljenoj trenerici, a jedan od glavnih uvjeta je da su sudjelovali na najmanje jednim olimpijskim igrama. Kandidate mogu nominirati olimpijci, međunarodne sportske federacije, nacionalni olimpijski odbori, članovi komisija MOO-a za sportaše i prateće osobe te članovi MOO-a. Rok za podnošenje kandidature putem stranice https://hub.olympic.org/library/ioc-coaches-awards/ je 15. rujan 2017. godine. (hoo/msč)