Ispis

Zagreb, 17. srpnja 2017. - Olympic Channel (OC), televizija Međunarodnog olimpijskog odbora potpisala je prvi ugovor s nekim nacionalnim olimpijskim odborom o zajedničkom emitiranju.

Logično da se radi o velikom i moćnom Američkom olimpijskom odboru (USOC), koji uz sebe ima iznimno jaku i bogatu NBC televizijsku kuću. Ugovor obuhvaća jednogodišnje zajedničko regionalno emitiranje, za područje SAD-a, što Olympic Channelu omogućava dodatnu vidljivost od 35 milijuna kućanstava u SAD-u putem najvećih kabelskih pružatelja usluge. Program je, kao i na osnovnom OC-u linearan, dakle za sada ni najmodernija zemlja na svijetu u TV tehnologiji sa sportskom tematikom ne ulazi u sustav „na zahtjev“.

Sami detalji ugovora nisu poznati, no prema osnovnoj obavijesti jasno je da se radi o vrlo sličnoj ideji o kojoj su čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), OC-a i Sportske televizije (SPTV) razgovarali prije gotovo dvije godine, da se dogodi i u Hrvatskoj. Dakako, sama vijest da Amerikanci mogu gledati regionalnu verziju OC-a s puno više američkog sporta i priča o američkim sportašima tek je naznaka da bi se čelnici OC-a mogli uskoro sa sličnom idejom obratiti i nacionalnim olimpijskim odborima u Europi, pa samim time i HOO-u. Doduše, u Europi sva olimpijska prava drži Eurosport, pa je za pretpostaviti da će slična priča uskoro biti realizirana na paneuropskoj televiziji, a tek potom na nacionalnim razinama.

U svakom slučaju, nakon nekoliko vrlo sadržajnih razgovora između SPTV-a i OC-a te čelnika HOO-a - Hrvatska je spremna za takvu suradnju! (sptv/jo)