Ispis

Lausanne, 12. srpnja 2017. – U sjedištu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Lausanni održan je od 9. do 11. srpnja 2017. godine niz sastanaka. Izvršni odbor MOO-a sastao se 9. i 10. srpnja, 11. srpnja je održano 130. Zasjedanje MOO-a, a priliku za predstavljanje svojih kandidatura Pariz i Los Angeles su imali 11. i 12. srpnja.

 

Od odluka Izvršnog odbora MOO-a izdvajamo onu o imenovanju Neovisnog tijela za testiranje (ITA) koje će kao neovisna i neprofitna zaklada pružati usluge dopinške kontrole međunarodnim sportskim federacijama i organizatorima velikih sportskih natjecanja s ciljem da se osigura usklađenost sa Svjetskim antidopinškim kodeksom. Imenovanju takvog tijela svoju je podršku dala i Svjetska antidopinška agencija (WADA).


Utvrđen je sportski program za Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM) Lausanne 2020. a kao osmi sport na program je uvršteno planinsko skijanje. U svom nastojanju da ZOIM približi mladima MOO je u suradnji s međunarodnim sportskim federacijama odlučio prilagoditi i promijeniti neke od disciplina. Tako će se u hokeju na ledu igrati utakmice 3 na 3 s članovima momčadi iz različitih nacionalnih olimpijskih odbora, u nordijskoj kombinaciji nastupit će i sportašice, a za sanjkašice će se uvesti i utrka u parovima.


Prihvaćene su kandidature šest sportašica i sportaša iz zimskih olimpijskih sportova koji će za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu u veljači 2018. godine konkurirati za dva mjesta u Komisiji sportaša MOO-a. Kandidati su Astrid Uhrenholdt Jacobsen (skijaško trčanje), Ander Mirambell (skeleton), Kikkan Randall (skijaško trčanje), Emma Terho (hokej na ledu), Hong Zhang (brzo klizanje) i Armin Zoeggeler (sanjkanje).


130. Zasjedanje MOO-a izglasalo je povijesnu odluku da će domaćinstvo sljedećih dvaju ljetnih olimpijskih igara – 2024. i 2028. – biti dodijeljeno na istom Zasjedanju MOO-a u rujnu u Limi. Jedini kandidati su Pariz i Los Angeles, a 131. Zasjedanje morat će samo odlučiti o godini u kojoj će ova dva grada biti domaćini. Došlo je i do promjena u procesu kandidature za Zimske olimpijske igre 2026. godine, a sva kako bi se smanjili troškovi i pojednostavile procedure za gradove kandidate te im se pružala veća podrška od strane MOO-a. „Promjene su odgovor na eksterne i interne izazove koje donosi nova politička dinamika u sve više zemalja svijeta. Duboko nepovjerenje prema institucijama, vladama pa i sportskim organizacijama otežava odluku gradova da se kandidiraju za domaćinstvo olimpijskih igara“ rekao je na konferenciji za medije predsjednik MOO-a Thomas Bach i dodao „Proces kandidature koji je odlično funkcionirao u prošlosti postao je preskup i otežavajući u novoj političkoj stvarnosti. Tražili smo od gradova kandidata previše u prekratkom roku“.


MOO je u sklopu sastanka Izvršnog odbora i Zasjedanja objavio Godišnje izvješće za 2016. godinu pod nazivom „Vjerodostojnost, održivost i mladi“. Izvješće je u svom obimu i sadržaju izravan rezultat preporuke iz Olimpijskog plana 2020 koja se odnosi na povećanje transparentnosti. Tako je financijsko izvješće u skladu s Međunarodnim standardima financijskih izvješća (IFRS) iako MOO nije obavezan primijeniti te standarde. Zanimljiv je podatak da MOO svakoga dana u godini, kroz razne programe, s 3,4 milijuna američkih dolara podupire sportaše i sportske organizacije diljem svijeta. (hoo/msč)