Ispis

Zagreb, 27. lipnja 2017. - U nazočnosti brojnih predstavnika resornih tijela i institucija RH i Grada Zagreba te medija, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sa suradnicima, predstavio je IV. Hrvatske svjetske igre koje će se održati u Zagrebu od 18. do 22. srpnja ove godine.


Četvrto sportsko natjecanje domovinske i iseljenje Hrvatske u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Hrvatskog svjetskog kongresa, a pod sloganom "Jedno je srce, jedna je Hrvatska" okupit će više od 900 Hrvata iz 31 zemlje a njima će se kao i prethodna tri puta pridružiti sunarodnjaci iz Hrvatske, njih oko 150.

"Igre su prilika da se još šire otvore vrata kulturnoj, obrazovnoj i poslovnoj suradnji za kojom teži iseljena i domovinska Hrvatska osobito mladi ljudi, potomci Hrvata" kazao je državni tajnik Milas, izražavajući zadovoljstvo što se medijskom partnerstvu ovog jedinstvenog projekta višesportske priredbe u Hrvatskoj, pridružila i Hrvatska radiotelevizija. Ravnatelj programa HRT Renato Kunić najavio je da HRT, kao medijski pokrovitelj ovog događaja koji ujedinjuje i spaja hrvatski narod, planira pojačati programske sadržaje za Hrvate izvan Republike Hrvatske te najavio ponovno otvaranje dopisništva HRT-a u Sarajevu i Mostaru te ponovnu uspostavu Međunarodnog televizijskog programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Igre će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog sabora i Grada Zagreba kojem je ovo drugo domaćinstvo.Prvi put održane su 2006. u Zadru koji je bio domaćin i 2010. U Zagrebu su održane 2014. godine.

Partneri Igrama koje će se održavati svake treće godine su brojne hrvatske institucije među kojima su ministarstva znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva i obrane, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb, Turistička zajednice grada Zagreba te Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. Za vrijeme Igara, sudionici i natjecatelji će biti smješteni u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu a uz sportski i natjecateljski dio, održat će se brojni kulturni, turistički i zabavni sadržaji kako bi sudionicima Igara približili hrvatski kulturni i društveni život.

Na Igrama će sudjelovati Hrvati iz Angole, Argentine, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Australije, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele. (hoo/rj)