Ispis

Vinkovci, 5. lipnja 2017. – U Vinkovcima su 1. lipnja 2017. godine, u sklopu svečanog otvorenja Državnog prvenstva za 5. i 6. razrede osnovnih škola proglašeni pobjednici natječaja „Školski sport i olimpijski pokret“ koji je ove godine održan na temu „Košarka kroz fotografiju“.

Natječaj su šestu godinu za redom organizirali Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) kao jednu u nizu aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni olimpijski dan na nacionalnoj razini. Na natječaju je sudjelovalo 13 osnovnih i 16 srednjih škola s prijavljenih 58 fotografija koje su se mogle razgledati u travnju i svibnju na izložbi u Poreču tijekom završnice Državnog prvenstva za osnovne i srednje škole te za djecu s intelektualnim teškoćama u razvoju, kao i tijekom održavanja Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva.

 

O pobjednicima natječaja odlučio je ocjenjivački sud koji su činili predstavnici HOA-e i HŠSS-a. U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je fotografija skupine učenika IGKTV (Rian Škrinjarić, Marko Praveček, Borna Odobašić i Borna Dittrich) iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Slavonskog Broda (ŠSD GORAN), drugo fotografija Zite Božović iz II. OŠ Varaždin (ŠSD DRUGA VARAŽDIN) a treće fotografija Lorene Hrković iz OŠ Ljudevita Modeca (ŠSD IZVOR). Među srednjoškolcima najboljima fotografijama proglašene su ona Karla Pavetića iz SŠ Bedekovčina iz Bedekovčine (ŠSD BEDEX), zatim Vita Butkovića iz SŠ Duga Resa iz Duge Rese (ŠSD VINICA) te Alexa Vugrinca iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec iz Čakovca (ŠSD EKONOMIST). Nagrade su im uručili ravnatelj HOA-e Saša Ceraj i predsjednik HŠSS-a Nikica Perković.

 

Hrvatski olimpijski odbor i HOA svake godine u svibnju i lipnju obilježavaju Međunarodni olimpijski dan na nacionalnoj razini nizom aktivnosti u kojima, između ostalog, sudjeluje i HŠŠS. Cilj suradnje je popularizacija sporta i njegovih pozitivnih vrijednosti te širenje olimpijskih načela među djecom i mladima. Centralna proslava Olimpijskog dana na međunarodnoj razini je 23. lipnja, dan kada je 1894. godine u pariškoj Sorboni rođen moderni olimpijski pokret. Naime, taj je dan na prvom Olimpijskom kongresu potpisana rezolucija o ponovnom pokretanju olimpijskih igara.

 

Sve nagrađene fotografije možete pogledati ovdje.