1. lipnja 2017. (HZTA) - Najveće dopinške prevare poput sustavnog dopinga u Rusiji ili Lancea Armstronga, otkrivene su ne uz pomoć dopinških testiranja i dobivenih analitičkih rezultata nego uz pomoć dojava, informacija koje su priskrbili hrabri „zviždači“ – poput bračnog para Stepanov i direktora moskovskog laboratorija Rodčenkova.


WADA potiče takav oblik suprotstavljanja dopingu u sportu. Poziva sportaše i sve ostale koji imaju neke spoznaje o kršenjima antidopinških pravila da ih prijave.


U tu svrhu pokrenula je sigurnu digitalnu platformu za prijavu dopinških prekršaja “SpeakUp!”. Platforma uključuje sigurnu aplikaciju za iPhone i Android telefone i trenutno je dostupna u beta verziji na aplikaciji i GooglePlay-u.


Svatko tko otkrije, identificira, svjedoči, zna ili ima osnovane razloge za sumnju da je došlo do varanja, treba progovoriti.


Svaka osoba koja će prekršaj prijaviti WADA-i smatrat će se informatorom. Informator, nakon što pošalje podatke može odlučiti da neće nastaviti suradnju s WADA-om.Isto tako, informator može postati zviždač – ukoliko želi nastaviti suradnju s WADA-om. U tom slučaju između WADA-e i informatora potpisuje se ugovor o zviždaču koji nudi dodatna prava – kako je navedeno u WADA-inom pravilima i programu zviždača.

 

Više informacija na linku: https://speakup.wada-ama.org