Ispis

Montreal, 20. svibnja 2017. - Osnivački odbor Svjetske antidopinške agencije (WADA), čiji član je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, sastao se 18. svibnja 2017. godine u kanadskom Montrealu. Donesene su odluke o nizu mjera koje će utjecati na napredak WADA-e i sport bez dopinga.


Odbor je raspravljao o razradi konkretnog međunarodnog sustava sankcioniranja onih potpisnika koji krše odredbe Svjetskog antidopinškog kodeksa. Prijedlog bi trebao biti usklađen sa svim dionicima te usvojen do studenog 2017. godine.


Za domaćina 5. Svjetske konferencije o dopingu u sportu izabran je poljski grad Katowice.


Na sastanku je naglašeno da WADA usko surađuje s Ruskom antidopinškom agencijom kako bi ova što prije ispunila sve odredbe Svjetskog antidpinškog kodeksa te nastavila s radom. Iz tog razloga Odbor je odobrio ruskim dopinškim kontrolorima da provode testove, ali uz nadzor međunarodnih stručnjaka.


Usvojena je odluka o podršci Međunarodnom olimpijskom odboru u imenovanju Neovisnog tijela za testiranje (ITA) čiji će zadatak biti pomagati međunarodnim sportskim federacijama koje žele prepustiti svoje antidopinške programe neovisnom tijelu.

 

Pred članovima Odbora našla su se izvješća dviju WADA-inih radnih skupina. Radna skupina za upravljanje osnovana je kako bi se osigurala neovisnost antidopinškog sustava od sportskih državnih tijela. Zadatak druge radne skupine je iznalaženje mogućeg sustava akreditiranje antidopinških laboratorija. Ove radne skupine svoje će konačne prijedloge predstaviti na idućem sastanku osnivačkog odbora u studenom 2017. godine. (hoo/msč)