Ispis

Zagreb, 4. svibnja 2017. - U sklopu proslave Međunarodnog olimpijskog dana (Olympic Day), u Poreču su tijeku dvije izložbe u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i njezinih partnera Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS) i Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije (HDOFM).

Izložba „Košarka kroz fotografiju“ u hotelu Delfin traje od 23. travnja do 9. svibnja, kada se u Poreču održava i završnica Državnog prvenstva za osnovne i srednje škole, 24. ISF Svjetsko školsko košarkaško prvenstvo te Državno prvenstvo za djecu s intelektualnim teškoćama. Izložbi je prethodio natječaj za odabir najbolje sportske fotografije pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret - Košarka kroz fotografiju. Natječaj na kojem je sudjelovalo 13 osnovnih i 16 srednjih škola na području Republike Hrvatske proveli su HOA i HŠSS.

 

U sportskoj dvorani Intersport, u kojoj se održava 24. ISF Svjetsko školsko košarkaško prvenstvo, posjetitelji mogu od 29. travnja do 7. svibnja pogledati izložbu pod nazivom „Olimpizam putem filatelije“. Povodom svečanog otvorenja i održavanja 24. ISF Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva HOA je, također u suradnji s partnerima HDOFM-om i HŠSS-om, izradila prigodne dopisnice i prigodne žigove koji su podijeljeni svim sudionicima Prvenstva.

 

Hrvatski olimpijski odbor i HOA svake godine u svibnju i lipnju obilježavaju Međunarodni olimpijski dan na nacionalnoj razini nizom aktivnosti u kojima, između ostalog, sudjeluju i Hrvatski školski sportski savez te Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije. Cilj suradnje je popularizacija sporta i njegovih pozitivnih vrijednosti te širenje olimpijskih načela među djecom i mladima. Centralna proslava Olimpijskog dana na međunarodnoj razini je 23. lipnja, dan kada je 1894. godine u pariškoj Sorboni rođen moderni olimpijski pokret. Naime, taj je dan na prvom Olimpijskom kongresu potpisana rezolucija o ponovnom pokretanju olimpijskih igara.

 

Spomenimo i to da je 27. travnja u Bolu na otoku Braču, u suradnji s ronilačkim centrom Big Blue Diving i Turističkom zajednicom općine Bol također obilježen Međunarodni olimpijski dan ekološkom akcijom čišćenja bračkog podmorja SUB ECO-BOL 2017. Sudjelovalo je oko 100 ronilaca iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. U sklopu akcije održane su i obrazovne radionice za djecu, a banner sa znakom Međunarodnog olimpijskog dana simbolično je fotografiran pod morem kao poruka snažne opredijeljenosti olimpijskog pokreta u zaštiti okoliša. (hoo/msč)