Ispis

Zagreb, 20. travnja 2017. (Sduš) - Radno tijelo za izradu Nacrta prijedloga Nacionalnog programa sporta 18. travnja 2017. godine održalo je radionice sa zainteresiranom javnošću u Splitu i Zadru.


Na radionici u Splitu sudjelovali su športski djelatnici predstavnici Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije, dok je radionica u Zadru okupila športske djelatnike iz Šibensko-kninske, Zadarske te Ličko-senjske županije.


Osim športskih djelatnika, radionicama su prisustvovali i proslavljeni bivši i aktualni športaši - košarkaš, a danas dopredsjednik HOO-a, Željko Jerkov, nogometaš Stipe Pletikosa, jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, košarkašica Vedrana Grgin-Fonseca, te veslač Igor Boraska, koji su u Splitu iznijeli svoje viđenje sadašnjeg sustava športa te probleme u istom. U Zadru se radionici pridružio olimpijski pobjednik jedriličar Šime Fantela.


„Bilo mi je jako zanimljivo čuti i ovu „drugu stranu“ športa, a moje uključivanje u sve ovo vidim kao mogućnost da i ja športu vratim dio onoga što mi je dao. Ako ćemo s donošenjem Nacionalnog programa sporta uspjeti napraviti bar male korake prema naprijed i pomoći športu, mislim da će se već puno napraviti“, rekao je Šime Fantela nakon radionice.


Teme o kojima se najviše raspravljalo na obje radionice odnosile su se na financije, odnosno nedostatak istih u sustavu športa i mogućnost poreznih olakšica, športsku infrastrukturu, školski šport, šport osoba s invaliditetom, važnost vrhunskog športa, te problem stručnih kadrova. Nudila su se i rješenja koja će Radno tijelo uvažiti te ugraditi u Akcijski plan kako bi se većina izrečenih problema počela i rješavati.


Nacionalni program sporta na prijedlog Vlade Republike Hrvatske donosi Hrvatski sabor za razdoblje od osam godina. To je strateški dokument kojim se utvrđuju ciljevi i zadaće razvoja sporta, aktivnosti potrebne za provedbu tih ciljeva i zadaća te određuju nositelji razvoja i mjere kontrole njegove provedbe.


Do kraja travnja održat će se još dvije radionice - u Osijeku i Bjelovaru.