Ispis

Zagreb, 27. ožujka 2017. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) odlučilo je na svojoj 6. sjednici održanoj 27. ožujka raspisati natječaj za izbor glavnog tajnika HOO-a za mandatno razdoblje 2017.-2021.

Natječaj će se objaviti 14. travnja u dnevnom listu Sportske novosti. Komisiju za pripremu provedbe postupka za izbor i imenovanje glavnog tajnika čine dopredsjednice HOO-a Morana Paliković Gruden i Sanda Čorak te članovi Vijeća Branimir Bašić, Zrinko Gregurek i Zlatko Taritaš.

 

Vijeće je na sjednici uvrstilo niz sportaša i trenera u razvojne programe. Tenisač Marin Čilić i judašica Barbara Matić, trenutno 13. na svjetskoj rang listi IJF-a, postali su potencijalni kandidati za Olimpijske igre Tokio 2020. Valentina Gustin, jedna od najmlađih strijelkinja na Olimpijskim igrama u Riju, uvrštena je u Program potpore kvalitetnim sportašima. Judašica Lucija Babić, treća na Europskom kadetskom prvenstvu 2016. u ekipnoj konkurenciji, koristit će Program potpore perspektivnim sportašima, dok će judaši kadetskog uzrasta Bruno Katić i Ana Viktorija Puljiz, zatim tenisač Noa Krznarić, četvrti na Europskoj juniorskoj rang listi, te taekwondašica Anamarija Kovčalija biti korisnici Programa potpore sportašima mlađih dobnih kategorija.

 

Aleksandar Petrović, trener muške košarkaške reprezentacije, uvršten je u kao vrsni trener u Program sufinanciranja rada trenera, a kao treneri za razvoj pojedinog sporta u programu sufinanciranja će participirati Mirna Borošak, trenerica mačevaoca Petra Fileša, Goran Radanović, stolnoteniski trener zadužen za koordinaciju šest regionalnih centara za najtalentiranije stolnotenisače te Vlado Ursić, trener mlađih dobnih kategorija u ragbiju.

 

Vijeće je udovoljilo zahtjevu Hrvatskog vaterpolskog saveza koji se pozvao na odredbu Pravilnika o kategorizaciji sportaša koji u iznimnom slučaju omogućuje razvrstavanja nacionalnog prvaka u olimpijskom sportu kao sportaša III. kategorije. Naime, igračice pet ženskih vaterpolskih klubova dosad nisu uspjele ostvariti pravo na kategorizaciju zbog činjenice da na nacionalnim prvenstvima ne sudjeluje najmanje šest klubova. Kategoriziranjem nacionalnih prvakinja klubovi će ispuniti jedan od glavnih kriterija za dodjelu financijskih sredstava u jedinicama lokalne samouprave, a bit će to i značajan korak na putu ka kvalifikacijama hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije na olimpijske igre.

 

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje o organizaciji Challenger Cupa u muškoj i ženskoj gimnastici u svibnju u Osijek, kao i o organizaciji Svjetskog prvenstva U17 u košarci planiranog za lipanj 2018. godine u Zadru. Pozitivno mišljenje izraženo je i o prijemu američke igračice softballa Addison Kostrencich te talijanskog mačevaoca Alberta Stelle u hrvatsko državljanstvo. (hoo/msč)