Ispis

Zagreb, 21. ožujka 2017. - Hrvatski fair play odbor (HFPO) održat će svoju konstituirajuću sjednicu za mandatno razdoblje 2016.-2020. u četvrtak, 23. ožujka u 14 sati u sjedištu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Zagrebu.

 

Vijeće HOO-a je u listopadu 2016. godine predsjednicom HFPO-a imenovalo Daniru Bilić, srebrnu olimpijku i voditeljicu programa promicanja olimpizma pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji. Predstavnici HOO-a u HFPO-u su Morana Paliković-Gruden, Božo Starčević, Martina Zubčić, Dubravko Ižaković, Nataša Vezmar, Romana Caput-Jogunica, Nataša Muždalo, Goran Jukić, Marija Vrajić, Morana Brkljačić Žagrović i Biserka Vrbek. Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) predstavljaju Ivana Lukačić-Krajina, Zlatko Karlo, Vinko Knežević i Zoran Kovačević.

 

HFPO su 2007. godine osnovali HOO i Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN), na temelju odluke Vijeća HOO-a iz svibnja 2006. godine. Zadaća mu je da sustavno promiče i razvija fair play u sportu i svakodnevnom životu, da se zalaže za afirmaciju općih etičkih vrijednosti te primjenu principa tolerancije i međusobnog uvažavanja u sportu. Odbor ima 16 članova od kojih dvanaest bira HOO a četiri HZSN.

 

HFPO svake godine provodi natječaj za dodjelu Nagrade HOO-a za fair play, a 2015. godine izdao je publikaciju „Živjeti fair play“, svojevrsni akcijski plan za provedbu mjera edukacija u borbi protiv nasilja u sportu, na sportskim natjecanjima i izvan njih. (hoo/msč)