Maribor, 10. ožujka 2017. (Hina) - Snježana Pejčić je u petak postala novom europskom prvakinjom u gađanju zračnom puškom, nakon što je u finalnom nadmetanju u Mariboru pogodila 249,1 krug i za 1,3 kruga nadmašila drugoplasiranu Dankinju Stine Nielsen.

Naša brončana olimpijka iz Pekinga 2008. u ovoj disciplini, u finale je ušla kao posljednja, osmoplasirana u kvalifikacijama, ali se u finalu još jednom pokazala najpreciznijom zadržavajući mirnoću tijekom sva 24 metka koliko je ispucala u nadmetanju za odličja. Od 24 metka, samo su joj dva donijela manje od 10 krugova.

 

Nakon prve serije od pet metaka Snježana je bila druga (52,3 kruga), ali sa samo 0,1 krugom zaostatka za tada vodećom Ruskinjom Julijom Karimovom, koja je na kraju završila tek kao sedma. U drugoj seriji od pet metaka Riječanka je bila najbolja (52,3), preuzela vodstvo i do kraja natjecanja ga nije ispuštala. Iza nje se redoslijed mijenjao, ali preciznim hicima Pejčić nije dopuštala suparnicama da joj se približe.

 

Uz našu reprezentativku najveću mirnoću i konstantu pokazala je Dankinja Stine Nielsen kojoj je pripalo srebrno odličje, dok je broncu osvojila Ruskinja Darija Vdovina.

 

Snježanin trijumf uveličalo je i ekipno srebro koje je osvojila s Valentinom Gustin i Martom Zeljković u prijepodnevnim kvalifikacijama. Zlato su osvojile Ruskinje, a broncu reprezentativke Češke.

 

Bile su to prve seniorske medalje za Hrvatsku na prvenstvu koje u subotu završava u Mariboru, gdje su se prije dva dana u disciplini zračne puške momčadskim srebrom okitili naši juniori Borna Petanjek, Andrija Mikuljan i Miran Maričić kojima je zlato izmaklo za samo 0,2 kruga koliko je bolji bio rezultat reprezentativaca Mađarske koji su sa 1873,3 kruga postali novim svjetskim rekorderima.


________

Zagreb, 10. ožujka 2017. - Snježani Pejčić čestitku na naslovu europske prvakinje uputili su predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Zlatko Mateša i Josip Čop. "Bravo, Snježana! Nakon osam godina ponovo europsko zlato, osma europska medalja u tvojoj zbirci. Uvijek nanovo dokazuješ svoje mogućnosti i potvrđuješ ono što o tebi već odavno znamo - da ti je mjesto među najboljim strijelcima" stoji u čestitki. Čelnici HOO-a čestitali su i Hrvatskoj ženskoj streljačkoj reprezentaciji u sastavu Snježana Pejčić, Valentina Gustin i Marta Zeljković na ekipnom europskom srebru. (hoo/msč)