Zagreb, 20. prosinca 2016. - Prigodnom proslavom Velikog dana hrvatskog sporta 2016. u utorak, 20. prosinca, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) proglasio je najuspješnije u 2016. godini te dodijelio najveću nagradu za životno djelo u sportu Nagradu Matija Ljubek, nagradu za fair play i posebno priznanje za osobit doprinos  promociji sporta i olimpizma. Svečanost Velikog dana HOO-a uveličao je i premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić i posebni izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar koji je iskoristio prigodu da uruči najviša državna odlikovanja sportašima i trenerima. Tako je Sandra Perković odlikovana Redom kneza Branimira sa ogrlicom, njezin trener Edis Elkasović Redom hrvatskog pletera, a srebrni jedriličar Tonči Stipanović Danicom Hrvatskom s likom Franje Bučara.

 

Najuspješnojom sportašicom proglasio je olimpijsku i europsku pobjednicu u bacanju diska, osvajačicu Dijamantne lige Sandru Perković , dok je u muškoj konkurenciji nagrada pripala olimpijskom pobjedniku i europskom viceprvaku u trapu Josipu Glasnoviću.

 

Hrvatskoj karate reprezentaciji u sastavu Anamarija Čelan Bujas, Ana Lenard, Azra Saleš i Ivona Tubić pripala je titula najuspješnije ženske sportske ekipe za osvojeno drugo ekipno mjesto na Europskom prvenstvu u Montpellieru. Osvajači olimpijskog srebra na OI Rio, Hrvatska vaterpolska reprezentacija u sastavu Marko Bijač, Luka Bukić, Damir Burić, Andro Bušlje, Maro Joković, Luka Lončar, Josip Pavić, Antonio Petković, Anđelo Šetka, Javier Garcia Gadea, Ivan Krapić, Marko Macan i Sandro Sukno, proglašeni su najuspješnijom muškom sportskom ekipom.

 

U kategoriji najuspješnijeg sportskog para, štafete ili posade dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade. Jedna je pripala jedriličarima Šimi Fanteli i Igoru Mareniću za olimpijsko i svjetsko zlato te europsko srebro, a druga dvojcu na pariće Martinu i Valentu Sinkoviću za zlatno olimpijsko i europsko odličje te prvo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

 

Zbog toliko uspješne sportske godine i velikog broja vrhunskih rezultata, među kojima se olimpijska zlata nenadmašiva u značaju, u kategoriji najuspješnijeg trenera HOO-a je ove godine nagradio Nikolu Bralića, trenera zlatnog dvojca na pariće, Edu Fantelu, trenera zlatnih jedriličara te Edisa Elkasevića, trenera zlatne Sandre Perković.

 

Igranjem finala Davis Cupa, najprestižnijeg natjecanja u muškom tenisu, u zagrebačkoj Areni Hrvatska Davis Cup reprezentacija dala je nemjerljiv doprinos promidžbi Hrvatske izvan njezinih granica te joj je time zasluženo pripala nagrada HOO-a za sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu.

 

Hrvatski fair play odbor odlučio je ove godine Nagradu za fair play dodijeliti veslaču i osvajaču srebrne olimpijske medalje Damiru Martinu. Nastupom na Ol Rio 2016. Damir Martin je u dramatičnoj i neizvjesnoj utrci samaca završio na drugom mjestu, iako je na službenom semaforu neposredno nakon prolaska čamaca kroz ciljnu ravninu osvanulo njegovo ime kao pobjednika. Taj je događaj uzburkao i podijelio veslački svijet, no Damirovo ponašanje i stavovi u izjavama neposredno nakon utrke „da najvažnija stvar u životu nije pobijediti, već natjecati se, da nije toliko važno nešto osvojiti već se dobro boriti“ oduševili su njegove navijače i cjelokupnu sportsku javnost.

 

Dobitnici ovogodišnjeg posebnog priznanja HOO-a za promicanje sporta su Jurica Gizdić za osobit doprinos hrvatskoj sportskoj publicistici te Bruno Kovačević za osobit doprinos promicanju sporta kroz sportske dokumentarne filmove. Jurica Gizdić je sportski kroničar i plodonosni publicist sa 68 autorskih knjiga i monografija sa sportskom tematikom od kojih su četiri monografije u nakladi i sunakladi HOO-a o nastupima hrvatskih sportaša na olimpijskim igrama tijekom prošlog i ovog stoljeća. Bruno Kovačević autor je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova o hrvatskim sportašima - paraolimpijkama Ani Sršen i Sandri Paović te obitelji Kostelić (Dnevnik pobjednika i Gnothi Seauton).

 

Nagrađeni najvećom Nagradom HOO-a „Matija Ljubek“ za životno djelo u području sporta su bivša rukometašica, osvajačica dviju olimpijskih medalja Mirjana Ognjenović, predsjednik Sportske zajednice grada Poreča Milan Markežić, jedan od najuspješnijih teniskih trenera u svijetu, polufinalist Wimbledona i finalist Roland Garrosa Nikola Pilić, zatim Hrvatski judo savez te Teniski klub Donji Miholjac. (hoo/msč)