Ispis

Zagreb, 2. prosinca 2016. - Dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Sanda Čorak i Morana Paliković Gruden održale su i ovaj tjedan sastanke s predstavnicima nacionalnih sportskih saveza (NSS) kako bi saznale više o njihovim dugoročnim planovima te problemima s kojima se susreću u svom svakodnevnom radu.


Ovaj su se tjedan sastale s predstavnicima Hrvatskog konjičkog saveza, Hrvatskog saveza hokeja na ledu, Hrvatskog taekwondo saveza, Hrvatskog triatlonskog saveza te Hrvatskog gimnastičkog saveza, a uz podršku Roberta Gojevića, pomoćnika glavnog tajnika za programe NSS-a, Nevena Šavore, ravnatelja odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa te Manuele Sentđerđi Čorković, stručne suradnice za komunikaciju i glasnogovornice.


Cilj je ovih sastanaka s NSS-ima olimpijskih, a kasnije i neolimpijskih sportova, ustanoviti gdje se nalaze zajednički problemi i na koji način HOO može pomoći u njihovom rješavanju, a sve kako bi se u konačnici poboljšala suradnja krovne udruge sa svojim članovima te doprinijelo razvoju sporta u cjelini.


U dosadašnjim su se razgovorima već iskristalizirala neka područja na kojima svi NSS-i imaju određene poteškoće. Tu se radi, između ostalog, o odredbi Zakona o sportu, prema kojoj osobe koje rade u sportu, da bi nastavile s radom, moraju imati stručnu spremu najmanje na razini trenera prvostupnika do najkasnije srpnja 2017. godine. U mnogim je sportovima broj trenera koji ispunjavaju taj uvjet iznimno mali. Tu se kao problem nameće i činjenica da mnogi treneri prolaze izobrazbu svojih međunarodnih sportskih federacija, no diplome koje stječu nisu priznate u Hrvatskoj.


Financiranje i ograničene mogućnosti ostvarivanja vlastitih prihoda još su jedna prepreka mnogim NSS-ima u razvijanju svog sport. Uz to je vrlo teško naći sponzore, ali i dobiti adekvatan prostor i tretman u medijima.


Razgovori s NSS-ima nastavljaju se idući tjedan, i to s predstavnicima Hrvatskog boksačkog saveza, Hrvatskog mačevalačkog saveza i Hrvatskog hokejskog saveza. (hoo/msč)